1515
Annons

Kina får sänkt kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker Kinas kreditbetyg och varnar för att långsammare tillväxt kan leda till ökad skuldbörda de kommande åren.

Kreditbetyget sänks till A1 från Aa3, samtidigt som utsikten ändras från "negativ" till "stabil".

"Nedgraderingen återspeglar Moody's förväntan om att Kinas finansiella styrka kommer att försämras något de kommande åren, med en ekonomisk skuld som kan fortsätta stiga om tillväxten saktar ned", heter det i ett uttalande.

Ett lägre kreditbetyg höjer i regel lånekostnaderna för de företag eller länder betyget avser. Kina är världens andra största ekonomi.


Finanspolitiska rådet oroat över ekonomin: ”ett sluttande plan”

Lars Heikensten, ordförande i Finanspolitiska rådet och tidigare riksbankschef, har länge varit oroad över det ekonomiska läget, säger han i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Foto:Claudio Bresciani / TT

Anledningen är den snabba prisökningen på de finansiella marknaderna, pandemin, kriget i Ukraina och nu även den höga inflationen.

Tidigare i veckan presenterade rådet sin årliga rapport. Där fastslogs att både regering och opposition allt oftare bryter mot de finanspolitiska regelverken. Det beskriver Heikensten som att vara ”på ett sluttande plan”.

”Regeringen har lagt fram förslag som gör att man riskerar att spräcka utgiftstaket. Det är valår och i riksdagen är det ingen som står upp för det regelverk vi har, det gör inte det hela mindre oroande”, säger han till Ekot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?