Annons

Kina dumpar amerikanska statspapper

Kina drog i november ned sitt innehav av amerikanska statsobligationer till den lägsta nivån sedan 2010, i takt med att landet försöker stabilisera sin valuta.

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Bild:TT

Det rapporterar Financial Times.

Kinas innehav av amerikanska statspapper sjönk med 66,4 miljarder dollar (över 590 miljarder kronor) netto, till 1.049,3 miljarder dollar (9.383 miljarder kronor), i november. I oktober minskade innehaven med 41,3 miljarder dollar.

Försäljningen kan ha förstärkt rörelserna i amerikanska statspapper efter USA-valet, där USA-räntorna generellt har stigit.

"Det är en stor sak. Det är en alarmerande stor neddragning och det behöver bevakas noga. Frågan framöver är om vi får en ytterligare våg av försäljningar, då kanske tioåringens nivå inte är rimlig och måste gå högre", sade John Herrmann på MUFG.

Japan, som i oktober gick förbi Kina som största innehavare av USA-obligationer, minskade sina innehav med 23,3 miljarder dollar netto till 1.108,6 miljarder dollar.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?