Annons

Kina dumpar amerikanska statspapper

Kina drog i november ned sitt innehav av amerikanska statsobligationer till den lägsta nivån sedan 2010, i takt med att landet försöker stabilisera sin valuta.

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Bild:TT

Det rapporterar Financial Times.

Kinas innehav av amerikanska statspapper sjönk med 66,4 miljarder dollar (över 590 miljarder kronor) netto, till 1.049,3 miljarder dollar (9.383 miljarder kronor), i november. I oktober minskade innehaven med 41,3 miljarder dollar.

Försäljningen kan ha förstärkt rörelserna i amerikanska statspapper efter USA-valet, där USA-räntorna generellt har stigit.

"Det är en stor sak. Det är en alarmerande stor neddragning och det behöver bevakas noga. Frågan framöver är om vi får en ytterligare våg av försäljningar, då kanske tioåringens nivå inte är rimlig och måste gå högre", sade John Herrmann på MUFG.

Japan, som i oktober gick förbi Kina som största innehavare av USA-obligationer, minskade sina innehav med 23,3 miljarder dollar netto till 1.108,6 miljarder dollar.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera