Annons

Kina: Drastiska virusåtgärder ger effekt

För tredje dagen minskar antalet nya registrerade sjukdomsfall i det nya coronaviruset.

Det är ett bevis på att de åtgärder som vidtagits av Kina börjar få effekt, enligt en talesperson för landets hälsodepartement.

Foto:Andy Wong

”Effekten av det förebyggande arbetet och kontroller av epidemin i olika delar av landet kan redan konstateras”, säger talespersonen Mi Feng.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har dock varnat för att det är ”omöjligt att förutsäga vilken riktning epidemin kommer att ta”.

”Vi ber alla regeringar, företag och nyhetsorganisationer att arbeta med oss för att ge rätt nivå av varningar utan att elda på hysteri”, säger han vid den internationella säkerhetspolitiska konferensen i München.

Kina fortsätter med drastiska åtgärder för att stoppa smittan. I Hubeiprovinsen, där coronaviruset har drabbat flest, ska nu fordonstrafik förbjudas. Provinsregeringen meddelar att undantag gäller för polisbilar, ambulanser, fordon med nödvändiga varor eller andra fordon knutna till offentlig service.

Regelbundna hälsokontroller kommer att göras på alla invånare i provinsen, och företag får inte återuppta verksamheten utan att först få tillstånd från regeringen.

I snart fyra veckor har invånarna i mångmiljonstaden Wuhan befunnit sig i karantän. Sammanlagt har 56 miljoner människor i Hubei skurits av från omvärlden och stora delar av befolkningen är beordrade att hålla sig inomhus.

Ett nytt snabbare sätt att diagnostisera smittan gjorde att antalet personer som konstaterats bära på viruset sköt i höjden tidigare i veckan, men sedan dess har de nya fallen minskat.

Det senaste dygnet har 1.843 infekterade registrerats i den värst drabbade kinesiska provinsen Hubei, jämfört med gårdagens 2.420 nya fall. I hela Kina har 2.009 personer diagnosticerats det senaste dygnet, enligt myndigheterna.

Minst 68.000 människor har nu smittats av viruset, som dök upp i Hubeis huvudstad Wuhan i slutet av förra året.

Dessutom har ytterligare 139 personer avlidit i provinsen. I övriga Kina har tre personer avlidit det senaste dygnet och dödsiffran är nu uppe i över 1.660.

På lördagen avled den första personen utanför Asien i smittan, en 80-årig turist från Wuhan som hållits i karantän på ett sjukhus i Frankrike. Dödsfallet är det fjärde utanför Kina. Tidigare har Filippinerna, Hongkong och Japan haft varsitt dödsfall.

Kinas centralbank meddelade på lördagen att använda sedlar kommer att samlas in, desinficeras och låsas in i 14 dagar innan de släpps ut i handeln igen.

I huvudstaden Peking måste numera invånare som återvänder efter att ha varit ute och rest sitta i karantän i sina lägenheter i två veckor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?