Annons

Kina dammsuger världen på teknikbolag

Trots att kinesiska företagsuppköp utomlands sjönk kraftigt förra året minskar inte suget på innovativa teknikbolag – lett av Alibaba och Tencent.

Bild:Eugene Hoshiko

Kinesiska företags förvärv av utländska företag rasade med 33 procent förra året i och med att regeringen i Peking infört striktare regler för utländska uppköp. Men förvärv av utländska företag som sitter på innovativ teknik fortsatte, något som uppmuntras av regeringen.

Kinesiska utländska uppköp och sammanslagningar av företag inom telekommunikation, media och teknologi uppgick till nästan 500 miljarder kronor, enligt nya siffror från ITJUZI.com som baseras på offentlig information.

Internetbolaget Tencent, Asiens högst värderade teknikbolag, stod bakom 28 affärer. E-handelsjätten Alibaba investerade i 13 affärer. Båda ökade takten förra året.

Samtidigt som Peking blir mer restriktiv kring utlandsinvesteringar, bland annat för att balansera landets ekonomi och motverka kapitalflykt, så uppmuntras köp av teknikbolag.

”Vi uppmuntrar investeringar som påskyndar Kinas utveckling av teknologi och kompentens inom tillverkning”, framhåller statsrådets inflytelserika National Development and Reform Commission enligt South China Morning Post. 

Statsrådet rullade också ut en nationell strategi för artificiell intelligens i juni, och påhejar nu kinesiska företag att köpa utländska AI-bolag.

PwC spår ökad uppköpsaktivitet i år, framför allt avancerad teknikbolag.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?