Annons

Kina: Coviddemonstranter uppmanar Xi att avgå

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot kommunistpartiet – och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot kommunistpartiet – och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

”Xi Jinping, avgå! Kommunistpartiet, avgå!”

Så löd slagorden i Shanghai, när polisen slog till mot hundratals demonstranter med våld och pepparspray. rapporterar AFP.

Även i huvudstaden Peking skanderade människor.

”Heja det kinesiska folket! Länge leve folket!”

Större demonstrationer på öppen gata är mycket ovanligt i den hårda diktaturen Kina. Men enligt Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Peking, är det något som förr eller senare var tvunget att hända, på grund av den utsträckning som ”nollcovid”-linjen påverkar människors rörlighet.

”Det är klart att det kokar över. Det är inte alls förvånande, förvånande är snarare att människor stått ut med så mycket av det här”, säger han.

Kina har som enda land i världen fortfarande en stenhård ”nollcovid”-linje, där alla smittofall leder till strikta nedstängningar.

”Regimens ambition är att tysta ned demonstrationerna”, säger Börje Ljunggren.

Det sista partiet tolererar är om protesterna skulle växa i omfattning mer nationellt. De kommer göra allt för att kväsa det, fortsätter han.

På söndagen kom även uppgifter om att hundratals människor samlats i mångmiljonstaden Wuhan. Direktsändningar, som nyhetsbyrån AFP lokaliserat till de centrala delarna av staden, visar människor som skanderar och filmar på deras mobiltelefoner.

Det har även kommit rapporter om demonstrationer från universitet runtom i landet. I huvudstaden har studenter demonstrerat vid det anrika lärosätet som på engelska heter Peking University, och hundratals studerande har samlats vid Tsinghua-universitetet, uppger ett vittne, samtidigt som filmer sprids på sociala medier.

Unga kvinnor rapporteras ha hållit upp tomma vita papperssidor – en symbol för censur. Demonstranter ska också ha ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.

Enligt listor som sprids på sociala medier har protester hållits på sammanlagt 50 universitet i Kina i helgen. Men uppgifterna är svåra att bekräfta på grund av censur.

En utlösande faktor till protesterna denna vecka var den lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang som krävde tio liv i torsdags. Många påstår att restriktionerna förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser. Ansvariga nekar dock till anklagelserna och säger att det inte fanns några hinder för boende att fly från byggnaden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera