ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina censurerar Nalle Puh

  • Kinas president Xi Jinping har liknats vid Nalle Puh i sociala medier. Foto: TT

I helgen har den kinesiska nätcensuren valt att blockera allt material som föreställer barnbokskarakären Nalle Puh. Enligt de flesta bedömare har jämförelser mellan, den snälla men inte allt för kvicktänkta, björnen och landets president Xi Jinping förargat regimen.

Den populära barnbokskaraktären Nalle Puh blev i helgen svartlistad på flera kinesiska sociala medier. Inlägg som innehöll det kinesiska namnet på björnen blev censurerat på Sina Weibo, en Twitter-liknande plattform, och flera animerade bilder på Nalle Puh blev också borttagna från meddelandetjänsten Wechat. 

Tilltaget har ännu inte givits någon officiell förklaring från statsapparaten. Men de flesta Kina-kännare menar att censuren beror på att president Xi Jinping flera gånger utseendemässigt liknats vid den skönlitterära björnen, skriver Financial Times.

Samtidigt har censuren i Kina eskalerat inför det styrande kommunistpartiets kongress i höst, då en rad viktiga politiska utnämningar ska offentliggöras. En före detta högt uppsatt partimedlem uppger för Financial Times att läget inom partiet därför är känsligare än någonsin förr.

Qiau Mu, professor i mediestudier på Pekings universitet, uppger samtidigt att flera politiska kommentatorer på sistone blivit anhållna efter att ha skrivit skämtsamt om presidenten på internet. Han tillade att censuren av Nalle Puh "bara är en del av trenden".

”Historiskt har två saker inte varit tillåtna: oppositionellt engagemang och politisk handling. Men i år har ett tredje fenomen adderats till listan: att prata om presidenten”, säger Qiao Mu till Financial Times.

De första jämförelserna mellan Xi Jinping och den honungsälskande karaktären började florera på kinesiska sociala medier under 2013, i samband med ett statsbesök till USA. Den betydligt mer långsmala Barack Obama porträtterades samtidigt som karaktären Tiger från A.A. Miles barnbok från 1928.

Satiren fortsatte sedan året efter när Japans premiärminister Shinzō Abe liknades vid den ledsna åsnan I-or i sin kinesiska kollegas sällskap. 

Företrädare för den populära internetplattformen Sina Weibo har inte velat kommentera tilltaget, skriver Financial Times.

Samtidigt har den kinesiska regeringens rädsla över att bli förlöjligad tagit betydligt mer allvarliga uttryck. Efter att den kinesiska regimkritikern Liu Xiaobo, som tilldelades Nobels fredspris 2010, avled i förra veckan har samtliga kondoleanser censurerats på sociala medier i landet.

Tyck till