Annons

Kina bekräftar att de gripit brittisk konsulatanställd

Kina bekräftar uppgifterna om att en anställd vid Storbritanniens konsulat i Hongkong har gripits under ett besök på det kinesiska fastlandet.

Den brittiska flaggan under en demonstration i Hongkong i juli 2019.
Den brittiska flaggan under en demonstration i Hongkong i juli 2019.Foto:Kin Cheung/AP

”Den omnämnda personen har placerats i administrativt frihetsberövande i två veckor”, uppger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang. Orsaken uppges vara att personen brutit mot en säkerhetslag.

Enligt obekräftade uppgifter frihetsberövades mannen för närmare två veckor sedan i samband med ett affärsmöte i Shenzhen, som ligger i Guangdongprovinsen en timme från Hongkong.

Storbritannien överlämnades från Storbritannien till Kina 1997. Då beslutades om principen ”ett land, två system”.

Kina har den senaste tiden, under de omfattande regeringskritiska protesterna i Hongkong, varnat den brittiska regeringen för att lägga sig i.

Läs mer: Hongkong: Brittisk konsulatanställd försvunnen i Kina


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?