Annons

Kina åtalar kanadensare för spionage

Två kanadensiska medborgare som suttit häktade i Kina i 18 månader åtalas för spionage.

Foto:Sean Kilpatrick

Den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i december 2018. Gripandena skedde dagar efter att kanadensiska myndigheter gripit Meng Wanzhou, dotter till teknikföretaget Huaweis grundare, som är efterlyst av USA för bedrägeri.

Anklagelserna, som premiärminister Justin Trudeau kallat ”godtyckliga”, har lett till en diplomatisk kris mellan Kina och Kanada.

”Kina gör starkare framåtryckningar än tidigare och försöker få sin agenda igenom på världsscenen”, sade Trudeau angående fallet i maj förra året.

Enligt Kina, som i koppling till fallet infört sanktioner av kanadensiska varor värda miljarder kronor, är de två åtalade misstänkta för att ha läckt statshemligheter.

Beskedet om åtalet kommer veckor efter att Kanada slog fast att rättsprocessen för att få Meng Wanzhou utlämnad till USA ska fortskrida.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?