Annons

Kina är USA-valets stora segrare

HONGKONG. Efter att Donald Trump oväntat tagit hem segern i det amerikanska presidentvalet träder det nu fram en vinnare på turbulensen – Kina. Samtidigt hånar kinesisk media USA:s "sjuka demokrati".

”Kina kommer bli betydligt mer inflytelserikt nu”, säger seniorekonom Trinh Nguyen på investmentbanken Natixis i Hongkong.

Di:s Johan Nylander på plats i Hongkong.
Di:s Johan Nylander på plats i Hongkong.Bild:Jack Yao

Utanför en skyskrapa i Hongkongs finanskvarter står två japanska fastighetsmäklare och röker. På frågan om vad de tror om Donald Trump som ny president i USA skakar de bara på huvudet. ”Kaos, det kommer bli kaos”, säger en av dem.

Börsen i Japan föll över 5 procent under onsdagen. Landet ses ofta som en trygg hamn i oroliga tider, och kapital flödade in under dagen vilket tryckte upp valutan och pressar dess exportbolag. 

Analytiker i Asien har generellt förutspått att Hillary Clinton skulle ta hem segern, och börserna har stigit brett tidigare i veckan. Trumps oväntade vinst tog marknaden på sängen. Hongkong rasade 3 procent, medan börserna i Singapore och Sydkorea föll 1,7 respektive 2,7 procent.

I Kina var nedgången dock relativt mindre. Shanghai avslutade 0,3 procent ner och den mindre marknaden i Shenzhen föll 0,1 procent.

En anledning kan vara att Kina anses bli den stora vinnaren av att Trump tog hem segern.

En mer protektionistisk politik med ökad isolering kan komma att minska USA:s inflytande i Asien och ha negativa effekter för dess regionala bundsförvanter, som Japan, Sydkorea, Singapore och Taiwan, enligt flera analytiker. Trump har också sagt att han vill riva upp handelsavtalet TPP med tolv länder i Stillahavsregionen.

”Det återstår att se om Trump verkligen kommer dra sig inåt. Oavsett, Kina kommer med säkerhet gynnas av all denna osäkerhet. Vi har redan sett hur Filippinerna, Malaysia och Thailand svängt mot Kina”, säger Trinh Nguyen.

Också professor Kanti Bajpai vid Lee Kuan Yew School of Public Policy i Singapore menar att Peking kommer gynnas av ökad amerikansk protektionism, både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt.

”Om USA drar sig ut TPP kommer Kinas dominans garanterat öka i Asien”, säger han till Fortune.  

Trump har också kritiserat de rådande säkerhetspolitiska samarbeten i regionen, och sagt att Japan och Sydkorea ska betala mer för den amerikanska närvaron samt att de bör utveckla egen kärnvapnen för att skydda sig mot Kina och Nordkorea.

Samtidigt har kinesisk statskontrollerad media använt det turbulenta presidentvalet som avskräckande exempel i favör för dess egna enpartisystem.

Nyhetsbyrån Xinhua fastslog på onsdagen att USA:s politiska modell leder till kaos och skriver att valet visar att ”en majoritet av amerikanare gör uppror mot den amerikanska politiska klassen och finanseliten”. Kommunistpartiets propagandatelefon menar att valet blottar en ”sjuk demokrati”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?