KI: Sämre fart i svenska ekonomin

En oväntad avmattning drabbade Sveriges konjunkturhumör i januari. Framför allt i industrin dämpades framtidstron, enligt månadsbarometern från Konjunkturinstitutet, KI. Men nedgången sker från urstarka nivåer.

Bild:Colourbox

Barometerindikatorn, som mäter konjunkturhumöret i svensk ekonomi, föll oväntat tillbaka 110,2 i januari från 112 i december.

”Nedgången förklaras främst av svagare signaler från tillverkningsindustrin och de privata tjänstenäringarna”, skriver KI i sin månadsrapport.

Mätvärden en bra bit över 100 pekar dock mot ett fortsatt "betydligt ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi", skriver KI.

Hushållens samlade framtidstro dämpades marginellt till 107,2, en halv indexenhet lägre än i december.

Svenssons syn på svensk ekonomi svärtades något och förväntningarna på tolv månades sikt sjönk till något mer pessimistisk än normalt. Däremot stärktes såväl nulägesbilden som framtidstron kring den egna ekonomin ytterligare, och risken för att själv blir arbetslös bedöms fortsatt som mycket låg.

För tillverkningsindustrin sjönk framtidstron oväntat till 113,8 från dryga 116 föregående månad. Väntat var en ökning till 118, enligt SME Direkt.

”Nedgången i januari förklaras främst av en dämpning i synen på orderstockarna som vid förra mätningen nådde en historisk högstanivå. Produktionsplanerna, som justerades ner en hel del förra månaden, ligger kvar på denna något lägre nivå som dock fortfarande indikerar en starkare produktionstillväxt än normalt framöver”, skriver KI.

Efter att ha fallit två månader i rad var framtidstron i byggsektorn i stort sett oförändrad i januari.

"Nivån pekar, trots de senaste månadernas nedgång, på ett betydligt starkare läge än normalt", skriver KI.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?