1515
Annons

KI-professor: Viktigt med tredje vaccindos

Intresset för att vaccinera sig har minskat sedan coronarestriktionerna slopades, och många regioner är oroliga. Men en tredje vaccindos är viktig för att hålla uppe garden mot covid-19 – även om man är ung, stark och har haft omikron, anser KI-professorn Ali Mirazimi.

KI-professorn Ali Mirazimi.
KI-professorn Ali Mirazimi.Foto:Henrik Montgomery/TT

Den 11 mars var 73,4 procent av svenskarna färdigvaccinerade, det vill säga hade fått tre vaccindoser. Fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan covidrestriktionerna slopats i februari tycks motivationen till att ta den tredje dosen ha sjunkit, speciellt bland dem som anser sig unga och friska. Resultatet ses runtom i landet där vaccinationslokaler nu gapar tomma i många regioner.

Men pandemin är inte över, även om vi helst önskar det.

”Just nu har vi fortfarande en samhällsspridning. Men skyddet är för stunden bra eftersom vi inte ser många fall inom intensivvården”, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

”Men vi ser också att skyddet försvinner med tiden, och finns det virus i samhället finns det viss risk för bakslag. Frågan är om det sker innan sommaren eller till hösten.”

Hur stor risken är för ett bakslag i smittoläget i Sverige, är svårt att säga enligt Mirazimi. Men förutom att den betydligt allvarligare deltavarianten av viruset kan komma tillbaka, kan nya varianter dyka upp, varianter som inte är lika milda som omikron. En ny virusvariant, deltakrom, som förenar gener från både delta och omikron, har också upptäckts i flera länder.

”Meningen just nu är att bygga upp ett bra skydd i samhället. Då kan man fokusera på riskgrupper när det dyker upp en ny variant. Det är viktigt att även de unga och starka är vaccinerade för att slippa samhällsspridning.”

Ett argument för att ta den tredje dosen är också att det underlättar om man vill resa. Flera länder ställer som krav att det inte gått för lång tid efter den senaste dosen, påminner han.

Det nya, proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid som kommer till Sverige kan också öka vaccinintresset. Det amerikanska vaccinet har tagits fram på ett traditionellt sätt, till skillnad från mRNA-vaccinerna.

”Vi får hoppas på att många som varit rädda för de andra (mRNA-) vaccinerna kan tänka sig att ta det”, säger Mirazimi.

Att nå gruppen vaccinvägrare kan dock bli svårt, tror han.


Så ska Kina undvika ”mardrömscenario” i megahamnen

Genom att låta arbetarna stanna kvar och sova på arbetsplatsen har containerhamnen i Shanghai, som är världens största, kunnat hållas öppen trots myndigheternas nedstängning av Kinas största stad. Ett större covidutbrott riskerar fortsatt att göra att även jättehamnen måste stängas. Det skulle kunna få mycket stora konsekvenser för den globala varuförsörjningen och slå även mot svenska företag, varnar bedömare.

Containerhamnen i Shanghai är världens största
Containerhamnen i Shanghai är världens största

”Shanghai är just nu i lockdown utan något bestämt slutdatum. Det innebär stora problem och en stor osäkerhet både för befolkningen och företagen. Och även svenska företag påverkas främst genom förseningar eftersom varuflödena till och från jättestaden påverkas starkt negativt”, säger Lukas Faxå, seniorkonsult på Asia Perspective.

Tidigare i år varnade konsultföretaget, som bland annat ger råd till svenska företag med verksamhet i Asien, för att utbrott av omikronvarianten i Kina riskerade att leda till nya nedstängningar och som kan utlösa kaos och prisuppgångar inom den globala containersjöfarten. Då pekades bland annat en nedstängning av containerhamnen i Shanghai ut som ett ”mardrömsscenario för containermarknaden och världshandeln.” 

”Hittills har det lyckligtvis inte hänt. Trots den hårda nedstängningen av staden för att bekämpa det nya virusutbrottet är Shanghais containerhamn fortsatt öppen”, säger Lukas Faxå.

”Det har varit möjligt genom extraordinära åtgärder där Shanghais hamn infört en så kallad closed-loop-policy där arbetarna sover på arbetsplatsens område i ett försök att undvika covid.”

Men även om Shanghais gigantiska containerhamn fortsatt är öppen så har har volymerna av hanterat gods rasat och är cirka 30 procent lägre än för en månad sedan, enligt Lukas Faxå. 

”Varuflödena påverkas starkt negativt av nedstängningen i Shanghai. Det handlar bland annat om nedstängningar av logistikcentraler, fabriker och omkringliggande verksamheter. På detta påverkar också begränsad landtransport”, säger Lukas Faxå.

Och en hel del containertransporter som skulle gått via Shanghai får nu omdirigeras till andra hamnar som Ningbo, Qingdao och Tianjin.

”Det innebär bland annat förseningar i leveranserna till företag runt om i världen som är beroende av komponenter och produkter från Kina. Flertalet av våra egna kunder har råkat ut för detta”, säger Lukas Faxå, utan att avslöja några namn på svenska företag som nu drabbas av störningarna i leveranserna på grund av nedstängningen i Shanghai. 

Megastaden Shanghai är Kinas största stad och ett finansiellt och ekonomiskt centrum med en viktig roll inom bland annat industriproduktion och som ett transportnav. Trots den pågående nedstängningen efter ett covidutbrott har antalet smittade fortsatt att öka. På måndagen meddelades att Kina sätter in militär och samtidigt skickar tusentals sjukvårdsanställda till Shanghai för att hjälpa till att bekämpa covidutbrottet

Och det finns fortsatt en risk för att även stadens containerhamn kan komma att stängas, enligt Asia Perspective.

”Vi har sett att Kina är berett att vidta mycket långtgående åtgärder. Och om det blir ett större covidutbrott även i hamnen, kan den mycket väl komma att stängas ned med mycket kort varsel”, säger Lukas Faxå.

”Vårt råd till bland annat svenska företag är att i sin varuförsörjning ta höjd för att det kan inträffa när som helst.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?