KI: Högkonjunkturen förstärks

Statliga Konjunkturinstitutet, KI, är nästa prognosproffs som tvingas revidera upp sina Sverigeprognoser. Exporten håller tillväxten igång, samtidigt som nya inflationsbesvikelser tvinga Riksbanken på defensiven, enligt en ny konjunkturbedömning.

Svenska pengar, sedlar, kronor.
Svenska pengar, sedlar, kronor.Bild:TT

”Högkonjunkturen i den svenska ekonomin förstärks under 2017 och 2018”, skriver KI i en färsk konjunkturrapport.

KI skriver upp sin BNP-prognos för Sverige till 2,5 respektive 2,1 procents tillväxt 2017 och 2018. I december räknade institutet med 2,2 respektive 2,0 procent för i år och nästa år.

Precis som Nordea, som nyligen gjorde en liknande upprevidering, ser KI ett uppsving för exporten i takt med att inte minst Europakonjunkturen ökar efterfrågan på svenska investeringsvaror.

”Exporten kommer därmed ge ett större bidra till BNP-tillväxten de närmaste åren än vad den gjorde förra året”, skriver KI.

Även näringslivets investeringar väntas ta bättre fart i år. Samtidigt dämpas den tidigare rekordhöga bostadsinvesteringstakten, liksom den offentliga konsumtionen i spåren av ett minskat flyktingmottagande.

Arbetslösheten sjunker ytterligare något 6,9 procent i fjol ned mot 6,5 procent 2018, men får sedan svårare att komma lägre, enligt KI. Jobbtillväxten är stark men bristen på arbetskraft med rätt kompetens blir allt mer utbredd, samtidigt inflödet av lågkvalificerade arbetssökande är fortsatt stort.

Inflationen förblir dock fortsatt obekvämt sval för Riksbanken. Trycket från en fortsatt het svensk konjunktur motverkas av att löneökningarna drar benen efter sig samtidigt som kronan gradvis förstärks vilket dämpar importpriserna.

KI räknar med att de totala löneökningarna sakta varvar upp till 3 respektive 3,1 procent de närmaste två åren, samtidigt som de stundande industriavtalen centralt väntas ange ungefär i nivå med fjolårets 2,2 procent. På längre sikt väntar sig KI samtidigt att de totala löneökningarna tilltar till 3,3 procent år 2019 och 3,4 procent år 2020.

Enligt KI dröjer det ända till 2020 innan inflationen ”mera varaktigt” når Riksbankens mål 2 procent, enligt måttet KPIF. Det väntas tvinga Riksbanken att skjuta fram på sin första räntehöjning ett halvår jämfört med vad nuvarande räntebana signalerat.

”KI:s bedömning är att den låga inflationen innebär att Riksbanken kommer att avvakta med att höja reporäntan till det tredje kvartalet 2018”, skriver KI.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?