1515

KI: Företagen glada – hushållen surar

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, sjönk till 96,8 i juni, jämfört med reviderade 97,9 föregående månad (98,5).

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Enligt SME Direkts enkät väntades CCI ha uppgått till 99,2.

I juni väntade sig hushållen en inflationstakt på 3,4 procent om tolv månader, jämfört med 3,1 procent i föregående månads mätning.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 108,7 i juni från reviderade 108,6 föregående månad (108,8), vilket framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle uppgå till 108,3 i maj.

KI noterar att det enbart är företagens syn på ekonomin som bidrar till den höga nivån på den sammanfattande indikatorn. Hushållens syn på ekonomin dämpades för sjunde månaden i rad och är i ett historiskt perspektiv mer pessimistisk än normalt.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator sjönk till 116,1 i juni, jämfört med reviderade 118,5 föregående månad (118,6).

Väntat var en konfidensindikator på 115,7 enligt SME Direkts prognosenkät.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin fortsätter att peka på ett betydligt starkare läge än normalt, även om den backade något i juni.

Signalerna är starka på bred front bland industrins delbranscher. Nedgången i juni förklaras bland annat av en viss dämpning i de historiskt starka omdömena om orderstockarnas storlek. Samtidigt är det färre som anser att lagren är för små, vilket också ger ett negativt bidrag till konfidensindikatorn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?