I december 2018 flög åtta medarbetare på it-leverantören Atea - inklusive vd Carl-Johan Hultenheim - ner till Nairobi för att bland annat besöka kvinnorna i byn Githaruru, där de sponsrar ett byprojekt via Hand in hand. Dagens industri följde gruppen både under förberedande möten hemma i Sverige, och under ett intensivt dygn i Kenya som bjöd på både tårar, skratt, sång, dans och allvarliga funderingar.
Gruppen fick bland annat träffa en grupp änkor, som börjat tillverka och sälja tvättmedel och yoghurt, och besökte även en skola som fått nya skolbänkar tack vare en extrainsamling arrangerad av Atea.
Idag har nästan ett år gått, men minnena består.
”Det är en resa jag kommer att bära med mig resten av livet”, säger Jennie Backman, som arbetar på Ateas marknadsavdelning och nyligen tillträtt som ordförande för fonden Ateas hjälpande händer.
Hennes starkaste minne från resan är mötet med kvinnorna.
”Det var underbart att se hoppet i deras ögon, och stoltheten över det de har åstadkommit. Att de har gått från ingenting och fått stöd och utbildning, och helt plötsligt är det de som driver och ser till att verksamheterna växer. Det var jag jättefascinerad av”, säger Jennie Backman.
De åtta deltagarna kommer från olika avdelningar på Atea, i olika delar av landet, vilket var en viktig poäng när de utsågs.
”Vi som var med på resan är väldigt tacksamma över det vi fick uppleva, och vi har alla kunnat sprida upplevelsen och känslan vidare till våra respektive delar av företaget.”
Det är via fonden Ateas hjälpande händer som företaget under 2,5 år sponsrar ett byprojekt i Githaruru med totalt 350 000 kronor. Anställda på Atea bidrar genom att pengar dras från lönen varje månad, eller som engångssumma, och bolaget bidrar med motsvarande totalsumma - eller mer - varje år. Hittills har fonden i snitt betalat ut 500 000 kronor per år till olika långsiktiga projekt, men även akuta insatser vid katastrofer.
Samtliga deltagare på Kenyaresan är månadsgivare, Jennie Backman själv har varit givare sedan hon började arbeta på Atea för sex år sedan.
Donationen till Githaruru går via Hand in hand, och används till att utbilda framför allt kvinnor i entreprenörskap, skapa självhjälpsgrupper och i förlängningen leda till hundratals nystartade företag och en högre levnadsstandard för 920 familjer i området.
Resan till Kenya förra året hade som mål att åtta medarbetare skulle få se resultaten av insatserna med egna ögon, och motivera ännu fler anställda att bli månadsgivare.
På företagets nationella kickoff i januari visades en flera minuter lång film från resan, gjord av deltagaren Jonas Häll.
”När vi samlar alla medarbetare är Ateas hjälpande händer alltid en stående punkt på agendan, så där får vi ut mycket information om projekten och ingen går oberörd ur det. Tack vare filmen fick vi 150 nya månadsgivare, ett jätteuppsving”, säger Jennie Backman.
Kommer det att bli fler projekt med Hand in hand?
”Vi håller just nu på att lägga upp en treårsplan för Ateas hjälpande händer, så vi har inte fattat några beslut. Men vi känner att det vi såg på plats var väldigt bra.”
Varför är det här CSR-arbetet så viktigt för er?
”Vi är ett så pass stort företag, och med det kommer också ett stort ansvar att driva frågor åt rätt håll. Dels handlar det om hållbarhet, men även integration, där vi samarbetar med Arbetsförmedlingen för att starta en utbildning för nyanlända. I ansvarstagandet ingår även Ateas hjälpande händer. Att vi har den här kulturen skapar en balans som behövs i it-branschen.”
Kommer det att bli fler resor liknande den till Kenya?
”I så fall är det viktigt att den resan har ett lika tydligt syfte. Vi börjar från andra hållet med att planera vad vi vill göra, men det är mycket möjligt att vi gör något liknande i framtiden.”
Hand in hands generalsekreterare Stina Götbrink säger att organisationen möjliggör givarbesök i byprojekten för transparensens skull, och för att de ska förstå exakt hur de bidrar till byns utveckling. Under ett byprojekt på 2,5 år erbjuds två möjligheter till besök.
”Det är ofta först när de besökt projektet som det verkliga engagemanget tar fart. Många gånger kommer besökarna hem som ambassadörer för Hand in hand, vilket så klart är tacksamt för oss men framför allt för företaget de arbetar på. Det bygger en positiv internkultur när de anställda känner stolthet över företagets sociala engagemang”, säger Stina Götbrink.