1515
Annons

Kent Ekeroth lämnar justitieutskottet

Svea hovrätt friar SD-politikern Kent Ekeroth från ringa misshandel — åklagaren har inte kunnat motbevisa att det handlade om självförsvar när riksdagspolitikern örfilade en man i en krogkö.

Trots den friande domen lämnar han, efter uppmaning av partiledningen, sin plats i justitieutskottet.

"Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen", säger han till sajten Samhällsnytt.

Bild:TT

Kent Ekeroth har åberopat nödvärn, som förklaring till örfilen. Han säger att han tagit emot dödshot och slag innan han själv slog till en man i kön till en nattklubb i Stockholm förra hösten. Och åklagaren har inte kunnat motbevisa detta, anser Svea hovrätt.

"Det är åklagaren som ska motbevisa en nödvärninvändning och vi har gjort bedömningen att bevisningen inte räcker för det. Man har hört ganska många vittnen och de vittnen som man har dömt honom på i tingsrätten, de tycker vi inte är riktigt tillförlitliga", säger Birgitta Trägårdh, en av domarna.

Bland annat blev ett vittne senare omhändertaget på grund av berusning. Från övervakningsfilmer har det konstaterats att den säkerhetsvakt som vittnat hade sin uppmärksamhet åt ett annat håll, och detsamma gäller Ekeroths livvakter.

Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson säger om domen att den är "som en lärobok i bevislära".

"Det är traditionell hantering av svensk juridik och bevisrätt. Hovrätten har identifierat de brister som finns i bevisningen."

"Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen", säger partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till TT. Men partiledningen anser ändå att Ekeroth ska lämna justitieutskottet.

Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson.

Kent Ekeroth kommer däremot inte att uteslutas ur partiet, enligt Mattias Karlsson.

Fallet handlar om ett bråk i en krogkö vid Stureplan i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Kent Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hamnar i bråk på vägen därifrån.

Samtliga parter har varit överens om att Kent Ekeroth har utdelat ett slag mot en man i kön. Men målsägaren i fallet har förnekat att det skulle ha föregåtts av hot eller slag. Mannen har vittnat om att han sade något i stil med "hade du kul med järnröret" när Ekeroth passerade honom, varpå denne tog tag i mannens arm och slog honom.

I tingsrätten, den första instansen, dömdes Ekeroth till dagsböter för ringa misshandel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?