Annons

Anthony Kennedy lämnar USA:s högsta domstol

Anthony Kennedy, en av domarna i Högsta domstolen i USA, kommer att lämna sin post.

Det meddelar han i ett brev till president Donald Trump, där han motiverar beslutet med att han vill få mer tid för sin familj.

Den 81-årige Kennedy räknas som en av domstolens konservativa domare, som utgör en majoritet sedan Donald Trump tillsatte Neil Gorsuch förra året. Samtidigt har han vid vissa tillfällen valt en mer liberal linje, framför allt i frågor om HBTQ-rättigheter och abort. Att han kliver åt sidan innebär att Trump får en andra möjlighet att tillsätta domare till landets högsta juridiska instans.

Anthony Kennedy har suttit i Högsta domstolen sedan 1988, då han fick förtroendet av president Ronald Reagan. Han kommer officiellt att lämna sin post den sista juli i år.

De totalt nio domarna sitter i HD på livstid, såvida de inte självmant väljer att avgå.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?