Annons

Kemipris för verktyg för att bygga molekyler

Nobelpriset i kemi går till Benjamin List (Tyskland) och David W C MacMillian (USA) för utveckling av asymmetrisk organokatalys.

”Jag förväntade mig absolut inte detta. Ni har verkligen förgyllt min dag”, säger Benjamin List.

Foto:Claudio Bresciani/TT

De båda forskarnas upptäckt har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare, enligt Kungliga vetenskapsakademien (KVA).

List och McMillans upptäckt handlar om ett nytt verktyg för att bygga molekyler, vilket är en ”svår konst”, enligt KVA.

Ena pristagaren, Benjamin List, är på semester med sin familj, berättar han i en intervju under presskonferensen på Vetenskapsakademien.

”Det är svårt att förklara, men det var ett väldigt speciellt ögonblick som jag sent kommer glömma”, säger han om samtalet från KVA.

”Jag trodde att någon skojade med mig. Jag satt och åt frukost med min fru”, säger han vidare.

Många forskningsområden och industrier är beroende av kemisters förmåga att konstruera molekyler som exempelvis kan ge elastiska och hållbara material, lagra energi i batterier eller bromsa sjukdomsprocesser i kroppen. I det arbetet krävs katalysatorer.

Länge trodde forskare att det i princip bara fanns två olika typer av katalysatorer: metaller och enzymer. Benjamin List och David MacMillan utvecklade år 2000, oberoende av varandra, en tredje form av katalys. Den heter asymmetrisk organokatalys och bygger på små organiska molekyler, skriver KVA i ett pressmeddelande.

”Detta koncept för katalys är lika enkelt som genialt, och faktum är att många har undrat varför man inte kom på det tidigare”, säger Johan Åqvist, som är ordförande i Nobelkommittén för kemi, i pressmeddelandet.

Användningen av organiska katalysatorer har exploderat, skriver KVA, främst för att de kan driva det som kallas asymmetrisk katalys.

Utvecklingen av organokatalysen har gått mycket fort sedan 2000, och pristagarna Lust och MacMillan är fortfarande ledande på området.

”De har visat att organiska katalysatorer kan användas för att driva mängder av olika kemiska reaktioner. Med hjälp av dessa kan forskare mycket mer effektivt bygga allt från nya läkemedel till molekyler som kan fånga in ljus i solceller. På det viset gör olika organokatalysatorer nu mänskligheten den största nytta”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

I fjol belönades fransyskan Emmanuelle Charpentier och amerikanskan Jennifer Doudna för upptäckten av den så kallade gensaxen Crispr/Cas9 som gör det möjligt att göra dramatiska förändringar i dna, arvsmassan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera