
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Skåne-Öresund
Kemikaliejätten vill säkra framtidens el med vindkraftverk
Minst ett tiotal, upp till 200 meter höga, vindkraftverk ser industriparken i Perstorp som en nyckel för att säkra tillräckligt mycket grön el till ett konkurrenskraftigt pris. Förhoppningen är att tidig dialog med markägare och kommun ska leda projektet hela vägen i mål.
Perstorps samhälle växte fram parallellt med industrin, som gick från träkolning och ättika till en modern kemiindustri på 100 år.
Nu vänder sig Perstorp AB till invånare och politiker i kommunen för att ta nästa språng mot framtiden.
Håkan Sträng, som är projektledare för Perstorps industriparks projekt Elkraft, stegar fram på en skogig ås strax utanför industriområdet. I ett samarbete med vindkraftsföretaget VindR vill Perstorp AB sätta tre stycken, upp till 200 meter höga vindkraftverk just här.
”Ju större de är, desto tystare, plus att de producerar jämnare och mer. Nackdelen är förstås att de kommer att synas mer”, säger han.
Markägare runt om tätorten har kontaktats för diskussion om ytterligare ett tiotal verk, den största av markägarna är Gustafsborgs säteri. Svar väntas senare i vår.
”Vi står med mössan i hand. Nackdelen med att vi går ut så här tidigt i processen är att jag inte kan svara på var de ska stå, eller hur många. Men vi är inte ute efter att utmana regelverket och har inte ens gjort någon vindmätning än. Så det finns väldigt många saker som kan stoppa det här”.
Med sol, vind och biomassa skulle Perstorps industripark kunna producera hälften av sitt totala energibehov om tio år.
”Ska vi blir mer gröna så behöver vi elektrifiera mer, öka vårt effektuttag 20-30 procent 2030. Det finns inte utrymme för idag”.
Att vänta på den kraftigt försenade sydvästlänken – som ska leda el från andra elområden till Skåne – ses inte längre som en lösning av den skånska industrin, hävdar Håkan Sträng.
”Det handlar om att flytta energi från ett område där kärnkraftverk nu stänger ner. Även om vi får igång länken kommer det inte att finnas jättemycket el i andra änden av den sladden”, säger han.
Industrins omställning från fossilbränslen till grön el pågår i hela Sverige, även i Norrland som traditionellt levererat el från vattenkraften till andra delar av landet. Men en regional rapport om kommande effektbehov i norra Sverige visar att den norrländska industrin kommer att behöva sin el själva i slutet av 2020-talet (Regional elnätsanalys Norrbotten och norra Västerbotten, publicerad augusti 2020).
”Det här är projekt med ganska stor ledtid. Vi måste sätta igång nu. Få har så många möjligheter som Perstorp har, det är absolut lösbart. Men det är beroende av att vi har vänligt sinnade grannar”, säger Håkan Sträng.
Dessutom vill industriparken ha en säkrare elleverans direkt från Eons regionnät. Idag kommer högspänningsledningen in till Perstorps tätort först, och därifrån matas elen vidare in i industriparken. Utrymme för att öka effekten finns inte, dessutom har det inträffat driftstopp som mörklägger hela området.
”Här finns fabriker med termiska processer och pumpar som är igång dygnet runt, året om. Även om det tar timmar att få igen elen så kan det ta dagar innan vi är uppe i produktion igen”.
Biopannor som eldar biomassa och producerar ånga och el finns sedan länge i industriparken. I framtiden kan de få en roll som regulatorer – dagar när vindkraften står still kan de producera mer el istället.
”Men det är inte okomplicerat. Eldar man biomassa släpper man ut koldioxid, den binds visserligen igen när man planterar nya träd, men det tar 50 år”, säger Håkan Sträng.
Solceller blir en del av lösningen, men ger ingen jämn leverans över året och dygnet. Merparten av den gröna elen måste därför komma från vindkraft. Perstorp AB framställer hela grön el-projektet som en ödesfråga.
”Vi tittar på vindkraft för att vi inte har något annat val för att lösa vår situation. Hur vi än lägger scenarierna så ser det hotande ut vid horisonten. Får vi inte vindkraft kommer vi på lång sikt att behöva titta på vilka produktioner vi ska flytta till andra sajter”.
Perstorps kommuns politiska partier har fått tidig information om projektet. Så småningom måste kommunfullmäktige ta ställning till all vindkraftsetablering.
Än så länge är det bara klart att planerna ryms inom de områden i översiktsplanen där vindkraft är tillåten inom 500 meter från bostadshus.
”Men vi tittar på avstånd på 600-700 meter. Vi ska inte göra våld på Perstorps natur mer än nödvändigt”, säger Håkan Sträng.