ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2019

KD vill ändra patientlagen: ”Mer makt åt patienten”

Kristdemokraterna vill ändra patientlagen för att öka möjligheterna att söka vård i hela landet. Målet är att korta vårdköerna.

Kristdemokraterna presenterar förslaget på sin dag under Almedalsveckan i Visby.

Vi vill släppa den fulla kraften i svensk vård fri, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Partiet anser att patientlagen som infördes 2015 inte fungerar som den är tänkt. Den omfattar öppen specialiserad vård, inklusive operationer, som genomförs utan att patienten behöver läggas in. Det kan handla om gråstarrsoperationer, knäledsoperationer eller utprovning av hörselapparat.

Lagen ger patienten rätt att söka och få sjukvård i hela landet.

”Men i praktiken har regionerna bakvägen strypt kraften i patientlagen genom avtal som hindrar vårdgivare att fritt ta sig an patienter”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

Busch Thor hävdar att regioner och landsting skriver in tak i avtalen med privata offentligt finansierade vårdgivare. Det begränsar hur många patienter de får ta emot.

Ändrar man på det här så skulle det innebära kortare vårdköer, säger hon.Vi behöver ge mer makt åt patienten.

KD vill ändra patientlagen så att avtal som motverkar patientlagens syften och begränsar vårdgivares rätt att ta emot patienter från andra regioner ska förbjudas. Genom att öka patientens rätt att få vård i det landsting eller region där vården kan ges snabbast, så minskar vårdköerna i landet är tanken.

Det här skulle kunna få dramatiska effekter, säger Busch Thor.

Hon pekar på siffror som visar att drygt 88 000 människor hade väntat på vård längre än 90 dagar i april i år.

Situationen har kraftigt försämrats de senaste åren, säger Busch Thor.

Enligt förslaget ska alla patienter ges samma möjlighet att söka öppen, specialiserad vård hos alla vårdgivare som bedriver offentligt finansierad vård. Partiet vill också upprätta en vårdportal där patienter enkelt kan hitta information om godkända vårdgivares väntetider, kvalitet och gällande remissregler. En vårdportal finns redan, men KD anser inte att den är tillräckligt bra.

KD anser också att regionerna ska vara skyldiga att betala resa och eventuellt logi för patienter som väljer att söka vård i en annan region.

Om kostnaderna för KD:s förslag säger Busch Thor:

Det här är vård som regionerna redan ska ha budgeterat för, men som då sker i ett annat län. Då är det väl rimligt att patienterna inte ska behöva lida för att man inte kan lösa sin uppgift.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer