Annons

KD:s budgetvarning: “Det är en väldigt stor risk man tar”

Kristdemokraterna föreslår stora skattesänkningar och lyfter nu fram sina viktigaste prioriteringar inför den gemensamma budgetreservation man vill lägga med Moderaterna. 

Samtidigt varnar Ebba Busch Thor för konsekvenserna om C och L inleder ett budgetsamarbete med S. “Det är en väldigt stor risk man tar”, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.Foto:Claudio Bresciani/TT

Samtidigt som Annie Lööf och Jan Björklund öppnat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, arbetar Moderaterna och Kristdemokraterna vidare med sitt gemensamma motförslag till regeringens övergångsbudget.

Och om inte regeringsfrågan är löst före den 12 december har de goda möjligheter att vinna budgetomröstningen i kammaren, eftersom de med SD:s stöd är större än de tre rödgröna partierna.

“Vår ambition är att alla fyra allianspartier ska kunna göra detta tillsammans, men om inte så blir fallet vill vi ändå försöka hitta så mycket allianspolitik som möjligt och så många reformer som det går att få på plats redan nu utifrån alliansens reformagenda”, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

KD presenterade på torsdagen sin budgetmotion, som blir partiets utgångspunkt när man nu ska förhandla fram en gemensam reservation med Moderaterna.

Och tyngdpunkten ligger som väntat på vården och omsorgen, och reformerna tar sikte på att korta vårdköerna, minska grupperna i förskolan och bygga fler äldreboenden.

När det gäller skatterna vill KD gå fram med en lång rad skattesänkningar. Det handlar dels om breda generella skattesänkningar för alla, dels om riktade skattesänkningar till föräldrar.

Partiet vill även höja brytpunkten för den statliga inkomstskatten, sänka skatten på ISK-sparande och man säger också nej till regeringens flygskatt.

I den andra vågskålen lägger KD även fram en rad skattehöjningar, varav den enskilt största är en höjning av momsen. Partiet föreslår också en nedtrappning av ränteavdragen och höjda skatter på alkohol och tobak.

Netto sänks skatterna med 14,6 miljarder nästa år i Kristdemokraternas budgetförslag.

“Det är både en skatteväxling och en netto-skattesänkning, framför allt riktad mot jobb och företagande”, säger Jakob Forssmed.

Även om både KD och M lägger fram en lång rad reformer i sina respektive budgetmotioner är utrymmet i den gemensamma reservationen mer begränsat.

“Det kommer inte vara en fullständig budget, ett fullständigt alternativ på alla områden, utan det kommer att vara ett antal reformer som vi behöver få på plats”, säger Jakob Forssmed.

“Vi kommer försöka få på plats, om vi får bestämma, inkomstskattelättnader på arbete, mer resurser till vården och mer resurser till ett antal viktiga verksamheter”, fortsätter han.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger sig fortfarande hoppas på att allianspartierna ska kunna enas om en gemensam budgetreservation.

Om Centern och Liberalerna istället inleder ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna, kan det ta mycket lång tid att återuppliva alliansen, varnar hon.

“Sist ett borgerligt parti hade ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna så tog det tolv år för alliansen att komma tillbaka, så det kan få ganska stora konsekvenser”, säger Ebba Busch Thor.

“Det är en väldigt stor risk man tar”, fortsätter hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?