ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Vårbudgeten

KD:s budgetkänga: ”Hämmar tillväxten”

  • Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed. Foto: Claudio Bresciani/TT

En politik utan riktning – som naggar på välfärden. Kristdemokraterna riktar hård kritik mot regeringens budget. ”Det är på välfärdsresurserna man naggar”, säger Jakob Forssmed. 

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed anser att regeringens politik saknar en röd tråd. 

”I dag ser vi den första produkten från den nya regeringskonstellationen och vi kan konstatera att den här politiken saknar inriktning”, säger Jakob Forssmed. 

”Detta är ingen god ordning. Det leder till att ingen tar ansvar för helheten”, säger han. 

Han påminner om att regeringens skattesänkningar riktar in sig på de rikaste, då partiet har lovat både att färre ska betala statlig skatt och att värnskatt ska avskaffas, påminner han. 

”Då återstår bara det sedvanliga: Socialdemokraterna är emot när man sänker skatten på vanligt folk som arbetar”, säger Jakob Forssmed. 

Regeringen pekar på att de budgetneddragningar som man gör i äldreomsorgen väl kompenseras av andra pengar till kommunerna. Men Jakob Forssmed kallar dem för ”illavarslande.” 

Bland annat försvinner prestationskrav för att kapa väntetiderna i äldreomsorgen på 500 Mkr, påpekar han, liksom 200 Mkr till trygghetsboenden. 

”Det är på välfärdsresurserna man naggar”, säger han. 

Jakob Forssmed är även kritisk till att regeringen satsar på fler hyresrätter genom investeringsstödet, samtidigt som de många kreditrestriktionerna har gjort det svårt att komma in på den ägda bostadsmarknaden. 

”Det här hämmar tillväxten. Vi ser att unga vill äga bostadsrätter, men regeringens medicin är att vara fullt fixerad på hyresrätter”, säger han. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer