Annons

KD vill utreda avkriminalisering av eget bruk

Kristdemokraterna vill se en narkotikapolitik där missbruk betraktas som en sjukdom snarare än ett utslag av dålig karaktär. Nu vill partiet låta utreda en avkriminalisering av eget bruk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ThorFoto:Amanda Lindgren

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om de förslag som Kristdemokraterna genom en kommittémotion nu lägger fram. Till TT säger partiets socialpolitiske talesperson Michael Anefur att bakgrunden handlar om en förändrad syn på missbruk.

”Det har hänt väldigt mycket i synen på missbruk av droger. När man för 30–40 år sedan stiftade lagar såg man en missbrukare som någon med dålig karaktär. Nu vet vi att beroende är en sjukdom. Det innebär att man ska ha vård, men det är inte vårt system riggat för i dag och då menar vi att man måste se över helheten.”

En del av detta är att se över kriminaliseringen av eget bruk, som när den antogs 1988 gjorde Sveriges narkotikalagstiftning till en av de mest restriktiva i världen.

”Ska man göra en stor utredning ska diskussionen om eget bruk finnas med. Det är inte så radikalt som det kanske framställs, jag tror att vi kommer att landa i att det inte ska avkriminaliseras, men i en genomgripande kunskapsöversyn vore det inte seriöst att undanta det”, säger Michael Anefur till TT.

Kritiker har länge hävdat att den nuvarande lagstiftningen skrämmer missbrukare från att söka vård. I riksdagen vill sedan tidigare även Centerpartiet och Vänsterpartiet låta utreda en avkriminalisering. Även Sveriges kommuner och regioner har förordat en utredning.

Socialminister Lena Hallengren (S) vänder sig dock mot att utreda frågan.

”Det är ett större steg som också skickar signaler, och som vi inte är beredda att ta”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Michael Anefur menar att ministerns inställning reflekterar den traditionella linjen i svensk narkotikapolitik.

”Det är inget konstigt uttalande. Och om någon frågar mig personligen tycker jag inte heller att det ska avkriminaliseras. Men om man ska tillsätta en utredning ska man utreda allt”, säger han till TT.

”Om utredningen skulle visa att dagens lagstiftning inte är rimlig så får vi ta ställning till det då.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?