1515

KD vill se ett EU mittemellan extremer

När nationalister och populister vill försvaga EU från ena hållet och federalister på sitt håll öka överstatligheten går KD till EU-val på att försvara unionens kärna.

”Jag har inga grandiosa planer för EU, jag vill bara att det ska bli lagomt igen, säger KD:s toppnamn på EU-listan”, Sara Skyttedal.

Foto:Thomas Johansson
Foto:Jack Mikrut
Foto:CHRISTIAN LUTZ

Hon anklagade i ett tal på Kristdemokraternas kommun- och landstingdagar i Örebro statsminister Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna för farligt spel för att de driver på för att stärka samarbetet i EU på det sociala området, i den sociala pelaren.

”Sossarna spelar rysk roulett med den svenska välfärden”, sade Skyttedal och varnade för att det kan leda till att EU i framtiden lägger sig i svensk socialpolitik.

Partiet har ett bra utgångsläge i opinionen inför valet den 26 maj och siktar på att ta minst en till plats, kanske fler, än dagens enda i EU-parlamentet.

”Vi går in i valrörelsen på ett oerhört ovant sätt. Vi har medvind i ryggen”, sade partisekreteraren Peter Kullgren när han peppade ombuden i Örebro inför en valrörelse som har valupptakt på arbetarrörelsens högtidsdag, 1 maj, i Västerås.

Partiets andra toppkandidat, David Lega, tycker sig känna att intresset för valet den här gången är betydligt större än tidigare.

”Det är mycket mer intresse i år. Brexit har skrämt upp många människor och folk kommer fram till mig och säger att vi måste vara mera pålästa”, säger Lega till TT.

Han och Skyttedal, liksom partiledaren Ebba Busch Thor, hävdar att det är farligt att ta det starka stödet i Sverige och på andra håll i Europa för givet. Men för att det ska bestå måste alla goda krafter driva på för att EU ska koncentrera sig på väsentligheter, inte fladdra ut i välfärdspolitiken eller satsa på att ge ut interrailkort till unga.

Men David Lega anser att EU ska kunna trycka på medlemsländer som inte ser till alla sina medborgares väl och ve genom att dra in pengar från EU:s stora strukturfonder. Han tar som exempel lägen där utsatta grupper som funktionshindrade barn far illa eller romer som diskrimineras.

”Vi har varit duktiga på europeisk nivå att använda två av våra tre medel, diplomati och bidrag. Men jag tror att vi behöver bli tuffare på att använda sanktioner också. Tar man inte hand om sina egna medborgare är det inte aktuellt med de stöd ur strukturfonderna som man fått tidigare”, säger David Lega.

När partiledaren Ebba Busch Thor tog upp EU-valet i sitt tal önskade hon ett EU som är ”de mänskliga rättigheternas orädda väktare” snarare än ett projekt som ska drivas mot en superstat. Unionen ska vårdas, inte rivas.

”Skillnaden mellan oss och Sverigedemokraterna är att vi ser EU som en möjlighet, inte ett hot. Skillnaden mellan oss och Liberalerna är att vi ser EU som ett medel, inte ett mål.”


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?