Annons

KD vill att fler skyddas av permitteringar: ”Tvingar ut personer i kylan”

På torsdag klubbar riksdagen regeringens förslag om statligt stöd för permitteringar. Men Kristdemokraterna vill att reglerna ändras så att exempelvis konsulter ska kunna skyddas från uppsägningar.

”Det är väldigt märkligt att man inte kan tänka sig att pausa bestämmelsen nu när vi går in i en sådan här allvarlig kris”, säger Jakob Forssmed (KD).

Jakob Forssmed (KD).
Jakob Forssmed (KD).Foto:Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna vill att fler personer ska omfattas av permitteringarna.

Enligt det förslag som ska klubbas i riksdagen på torsdag, måste företag säga upp all personal som inte anses vara ”verksamhetskritisk”, för att få ta del av permitteringsstödet.

Som exempel räknas konsulter, inhyrd personal eller tillfälligt anställda.

”Att ha en bestämmelse som nu mer eller mindre tvingar företag att skicka ut personer i kylan för att fastanställda ska ha permittering, det är helt kontraproduktivt i det här läget och går emot syftena med de här stöden”, säger Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

Enligt regeringens, Centerpartiets och Liberalernas proposition om stödet ska arbetsgivaren ha ”uttömt tillgängliga åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraften”.

Om arbetsgivaren ändå väljer att behålla exempelvis konsulter och ansöker om permitteringsstödet från staten, måste bolaget kunna visa att det var omöjligt för att driva vidare verksamheten utan ett sådant beslut. Annars blir det inget permitteringsstöd.

I slutändan är det Tillväxtverket som kommer göra tolkningen av vad som anses vara okej eller inte.

”För att vara på den säkra sidan säger företag upp personal som inte har fast anställda och konsulter, även om det kanske inte hade varit det bästa för företaget. Det är djupt olyckligt”, säger Jakob Forssmed.

Frågan är om bolagen vågar ta risken att behålla sådan personal som utpekas i regeringens krispaket.

Förra veckan klippte AB Volvo av banden med tusentals konsulter på kort varsel. Totalt ska det röra sig om omkring 5.000 personer som inte längre får uppdrag av storbolaget.

Kristdemokraterna vill alltså nu att fler omfattas av permitteringarna. Men än så länge har partiet inte fått medhåll i riksdagen.

”Andra länder som inte hade inkluderat korttidspersonal i permitteringar under finanskrisen, har gjort det nu för att de sett att det blev ökade problem för företagen och högre arbetslöshet utan stödet. Så det är väldigt märkligt att man inte kan tänka sig att pausa bestämmelsen nu när vi går in i en sådan här allvarlig kris”, säger Jakob Forssmed.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att dörren inte är stängd för att ta upp frågan, men att den uppkommit sent i processen. Därmed kan den bli aktuell längre fram.

”När Kristdemokraterna tog upp frågan i sent skede så ansåg vi andra partier att de ventiler som finns är tillräckliga för att behålla verksamhetskritiska personer även om de inte är fastanställda. Det är det centrala”, säger hon.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?