1515
Annons

KD vill att fler skyddas av permitteringar: ”Tvingar ut personer i kylan”

På torsdag klubbar riksdagen regeringens förslag om statligt stöd för permitteringar. Men Kristdemokraterna vill att reglerna ändras så att exempelvis konsulter ska kunna skyddas från uppsägningar.

”Det är väldigt märkligt att man inte kan tänka sig att pausa bestämmelsen nu när vi går in i en sådan här allvarlig kris”, säger Jakob Forssmed (KD).

Jakob Forssmed (KD).
Jakob Forssmed (KD).Foto:Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna vill att fler personer ska omfattas av permitteringarna.

Enligt det förslag som ska klubbas i riksdagen på torsdag, måste företag säga upp all personal som inte anses vara ”verksamhetskritisk”, för att få ta del av permitteringsstödet.

Som exempel räknas konsulter, inhyrd personal eller tillfälligt anställda.

”Att ha en bestämmelse som nu mer eller mindre tvingar företag att skicka ut personer i kylan för att fastanställda ska ha permittering, det är helt kontraproduktivt i det här läget och går emot syftena med de här stöden”, säger Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

Enligt regeringens, Centerpartiets och Liberalernas proposition om stödet ska arbetsgivaren ha ”uttömt tillgängliga åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraften”.

Om arbetsgivaren ändå väljer att behålla exempelvis konsulter och ansöker om permitteringsstödet från staten, måste bolaget kunna visa att det var omöjligt för att driva vidare verksamheten utan ett sådant beslut. Annars blir det inget permitteringsstöd.

I slutändan är det Tillväxtverket som kommer göra tolkningen av vad som anses vara okej eller inte.

”För att vara på den säkra sidan säger företag upp personal som inte har fast anställda och konsulter, även om det kanske inte hade varit det bästa för företaget. Det är djupt olyckligt”, säger Jakob Forssmed.

Frågan är om bolagen vågar ta risken att behålla sådan personal som utpekas i regeringens krispaket.

Förra veckan klippte AB Volvo av banden med tusentals konsulter på kort varsel. Totalt ska det röra sig om omkring 5.000 personer som inte längre får uppdrag av storbolaget.

Kristdemokraterna vill alltså nu att fler omfattas av permitteringarna. Men än så länge har partiet inte fått medhåll i riksdagen.

”Andra länder som inte hade inkluderat korttidspersonal i permitteringar under finanskrisen, har gjort det nu för att de sett att det blev ökade problem för företagen och högre arbetslöshet utan stödet. Så det är väldigt märkligt att man inte kan tänka sig att pausa bestämmelsen nu när vi går in i en sådan här allvarlig kris”, säger Jakob Forssmed.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att dörren inte är stängd för att ta upp frågan, men att den uppkommit sent i processen. Därmed kan den bli aktuell längre fram.

”När Kristdemokraterna tog upp frågan i sent skede så ansåg vi andra partier att de ventiler som finns är tillräckliga för att behålla verksamhetskritiska personer även om de inte är fastanställda. Det är det centrala”, säger hon.


Sverige ska öka beredskapen för ny covidvåg

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att snabbt ta fram en beredskapsplan för om covidsmittan ökar igen i Sverige.

Det väntas regeringen ta beslut om i dag.

”Så att vi har en beredskap för kommande smittspridning. Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras”, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Den 1 april avskaffades pandemilagen och med den de sista restriktionerna.

Folkhälsomyndigheten ska nu i samråd med berörda myndigheter senast den 29 april ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av ökad smittspridning och vid vilka situationer och i vilken ordning de ska införas. 

Exakt vilka råd och rekommendationer det kan bli är svårt att gå in på, enligt Hallengren.

”De behöver helt enkelt beskriva i vilka lägen och situationer som vi kan behöva ge olika råd och eventuella restriktioner”.

”Även om pandemin inte är över, så skulle vi inte ha avvecklat pandemilagen och alla restriktioner om vi trodde att vi snart skulle införa dem igen. Däremot vet vi ju inte hur omvärlden utvecklas, så de behöver bedöma vilka situationer vi kan behöva ta höjd för”, säger Hallengren.

TT: Vad betyder det att pandemilagen är avskaffad om vi skulle få en allvarlig våg igen?

”Det betyder att vi inte kan reglera på det sätt som pandemilagen gav oss möjlighet, den skiljer ju ut olika verksamheter och att vi inte behandlar alla offentliga verksamheter på samma sätt. Den precisionen och det mandatet att bemyndiga myndigheterna att vidta inskränkningar för företag och privatpersoner har vi inte”.

TT: Men finns inte risken att samma problem uppstår igen, vilket var skälet till att pandemilagen infördes?

”Jo, i så fall gör det det, men vi ser inte det som det mest troliga. Nu har vi kunskap om pandemin, vi vet alla hur vi ska bete oss och vi kan mycket mer om viruset, så det handlar mer om att råd och rekommendationer kommer in i rätt läge”, säger Lena Hallengren.

Regeringen slår fast att råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder ska vara proportionerliga och inte gå utöver vad som är absolut nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Grundläggande fri- och rättigheter, såsom mötes-, demonstrations- och religionsfriheten ska värnas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?