ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

KD: Utmana Lantmäteriet

Årslånga köer för fastighetsbildningar kastar grus i byggmaskineriet.
Därför föreslår KD nu att Lantmäteriet ska få konkurrens av privata aktörer.

Det är i Kristdemokraternas kommande budgetförslag som utspelet om Lantmäteriet presenteras. Den statliga myndigheten har i dag monopol på bland annat fastighetsbildning och fastighetsregistrering.

Lantmäteriets tjänster behövs vid exempelvis bostads- och annat fastighetsbyggande, men även vid avstyckningar, markupplåtelse för bredband och vägar och ägarförändringar. Långa handläggningstider bromsar byggandet enligt KD.

”Det är ett stort problem. Jag har träffat flera företag som väljer att inte etablera sig på orter på grund av att det tar för lång tid, upp till 18 månader, för lantmäteriet att utföra sina uppgifter”, säger Caroline Szyber, kristdemokrat och ordförande i riksdagens civilutskott.

”Även kommuner är frustrerade, de vill ha bra lokaler till näringslivet och bostäder.”

En faktor som skapar långa handläggningstider är brist på utbildade lantmätare. Många lantmätare går efter ett par år vidare till det privata näringslivet.

”Myndigheten har fått stänga kontor på grund av arbetskraftsbrist. För att göra yrket mer attraktivt behöver man öppna upp för konkurrens.”

Enligt Kristdemokraterna skulle konsulter, byggföretag eller fastighetsägare kunna utföra mätningsdelen i en förrättning. I många länder finns det certifierade företag som utför sådana moment.

”Man kan titta på avregleringen av apoteken och bilprovningen, som lett till bättre service och tillgänglighet, även om vissa delar i den avregleringen har kritiserats.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies