KD: Utmana Lantmäteriet

Årslånga köer för fastighetsbildningar kastar grus i byggmaskineriet.
Därför föreslår KD nu att Lantmäteriet ska få konkurrens av privata aktörer.

Det är i Kristdemokraternas kommande budgetförslag som utspelet om Lantmäteriet presenteras. Den statliga myndigheten har i dag monopol på bland annat fastighetsbildning och fastighetsregistrering.

Lantmäteriets tjänster behövs vid exempelvis bostads- och annat fastighetsbyggande, men även vid avstyckningar, markupplåtelse för bredband och vägar och ägarförändringar. Långa handläggningstider bromsar byggandet enligt KD.

”Det är ett stort problem. Jag har träffat flera företag som väljer att inte etablera sig på orter på grund av att det tar för lång tid, upp till 18 månader, för lantmäteriet att utföra sina uppgifter”, säger Caroline Szyber, kristdemokrat och ordförande i riksdagens civilutskott.

”Även kommuner är frustrerade, de vill ha bra lokaler till näringslivet och bostäder.”

En faktor som skapar långa handläggningstider är brist på utbildade lantmätare. Många lantmätare går efter ett par år vidare till det privata näringslivet.

”Myndigheten har fått stänga kontor på grund av arbetskraftsbrist. För att göra yrket mer attraktivt behöver man öppna upp för konkurrens.”

Enligt Kristdemokraterna skulle konsulter, byggföretag eller fastighetsägare kunna utföra mätningsdelen i en förrättning. I många länder finns det certifierade företag som utför sådana moment.

”Man kan titta på avregleringen av apoteken och bilprovningen, som lett till bättre service och tillgänglighet, även om vissa delar i den avregleringen har kritiserats.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?