1515

KD-toppen lämnar riksdagen efter misstänkta bedrägeriet

Kristdemokraternas ledamot Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne.

Szyber anser att förtroendet för henne är skadat.

Foto:HENRIK MONTGOMERY

"Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt. Därför väljer jag nu att avstå från min riksdagsplats", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Szyber fortsätter:

"Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats".

En åklagare utreder Szyber för bedrägeri efter att hon fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. I onsdags meddelade Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, att Szyber sparkas från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6.500 kronor.

Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?