1515
Annons

KD-toppen lämnar riksdagen efter misstänkta bedrägeriet

Kristdemokraternas ledamot Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne.

Szyber anser att förtroendet för henne är skadat.

Foto:HENRIK MONTGOMERY

"Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt. Därför väljer jag nu att avstå från min riksdagsplats", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Szyber fortsätter:

"Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats".

En åklagare utreder Szyber för bedrägeri efter att hon fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. I onsdags meddelade Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, att Szyber sparkas från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6.500 kronor.

Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.

Jätteprojekt i Skåne stoppas – mitt i elkrisen

Ansökningarna om att få bygga storskalig elproduktion genom nya solparker i södra Sverige ökar i rekordfart, men utbyggnaden har stött på patrull. Mitt i elkrisen har Länsstyrelsen i Skåne stoppat och tagit juridisk strid mot flera stora projekt med hänvisning till att livsmedelsförsörjningen är viktigare än ny elproduktion.

Peter Braun, projektchef European Energy.
Peter Braun, projektchef European Energy.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera