ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

KD-toppen tvingas lämna partistyrelsen

  • Foto: Christine Olsson/TT

KD-toppen Caroline Szyber utreds för brott och enligt chefsåklagaren rör misstanken bedrägeri. Nu tvingas hon lämna Kristdemokraternas partistyrelse. ”Förtroendet har skadats”, säger partisekreteraren.

Ebba Busch Thor blev en av valets vinnare och att Kristdemokraterna lyckades nå 6,3 procent ses internt som en stor framgång.

Men samtidigt som partiet gör sig redo att rösta bort Stefan Löfven från statsministerposten utreds nu en av partiets tyngsta företrädare – Caroline Szyber – misstänkt för brott.

Och på onsdagskvällen kom beskedet att KD-toppen nu tvingas lämna partistyrelsen.

”Förtroendet har skadats. Det som sker nu är att hon lämnar partistyrelsen och det verkställande utskottet”, säger Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, till TT.

Beskedet kommer efter Aftonbladets avslöjande om att Caroline Szyber fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. Något som på onsdagen fick chefsåklagare Joakim Zander att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri.

”Vi kommer själva utreda det här. Dessutom har vi den här förundersökningen som är inledd, så får vi se var det landar”, säger Peter Kullgren till TT.

Caroline Szyber har under den senaste mandatperioden varit bostadspolitisk talesperson och även suttit som ordförande i riksdagens civilutskott.

Beskedet att hon nu tvingas lämna partistyrelsen kommer i ett känsligt läge för partiet, men hon är inte ensam om att ha hamnat i blåsväder den senaste tiden.

Så sent som i slutet av augusti tvingades den energipolitiska talespersonen Penilla Günther att avgå, sedan Aftonbladet avslöjat att hon låtit skattebetalarna bekosta privata resor.

Hon hade dessutom en konflikt med Ebba Busch Thor bara några dagar innan, då hon öppet gick ut och sågade den egna partiledarens utspel om kärnkraften.

Sedan valet har också flera nyckelpersoner meddelat att de lämnar sina uppdrag. Först ut var Acko Ankarberg som avgick från posten som partisekreterare.

Hon fick några dagar senare sällskap av stabschefen och chefsekonomen Daniel Liljeberg, som istället tillträder en ny tjänst på Svensk Dagligvaruhandel

Den här veckan har också ungdomsförbundets ordförande Christian Carlsson meddelat att han lämnar sin post efter två år och på onsdagen kom beskedet att även kommunikationschefen Mia Widell slutar.

”Jag tror att det är ganska naturligt att man efter ett val funderar lite på vad man vill göra”, säger hon.

”Jag har haft kolleger i andra partier som jag har sett komma och gå och det är en väldigt lång tid att vara kommunikationschef i åtta år”, fortsätter hon.

Kristdemokraterna har tidigare haft stora interna konflikter, som gått hela vägen upp i partitoppen. Men även om de ideologiska motsättningarna finns kvar, så har Ebba Busch Thor stärkt sin ställning i samband med valet.

Dels för att valresultatet var bättre än väntat, men också för att hon i valspurten helt ägnade sig åt partiets hjärtefrågor om vården, omsorgen och familjen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies