ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

KD tar inte ut något i förskott: ”Det känns pirrigt”

Kristdemokraterna förväntas gå mot ett starkare resultat i årets EU-val. Nu siktar partiet mot att för första gången få två mandat i parlamentet. 

Partiet går till val med sloganen ”Make EU lagom again” vilket syftar till att de vill återgå till EU:s grundkärna: att främja handel mellan medlemsländerna och värna om freden. 

Toppkandidaterna Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping, och David Lega, kommunalråd i Göteborg, finns på plats på partiets valvaka i centrala Stockholm tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor. 

På valvakan meddelar David Lega att läget fortfarande är öppet och att allt kan hända fram till 21, när de svenska vallokalerna stänger. 

”Fram till dess är det upp till väljarna att gå och rösta för ett lagom EU, för det är det vi behöver. Vi behöver ett EU som inte går mot en federal stat men inte heller slits isär av högerpopulistiska krafter”, säger han till Di. 

David Lega uppger också att han inte vill spekulera kring valresultatet i förväg, men att han ser framemot chansen att bli EU-parlamentariker. 

”Det har varit jätteroligt att vara kommunalråd i Göteborg. Jag vill gärna byta det fokuset och kunna påverka de större frågorna jag inte kan göra något åt i dag.”

På valvakan är stämningen god och när de preliminära siffrorna från SVT:s valundersökning presenteras jublas det. Anders Sellgren, avgående EU-parlamentariker för KD kommenterar siffrorna. 

”Det viktiga för oss är att få två mandat. Det är det som har varit målet hela tiden.”

Partisekreteraren Peter Kullgren instämmer i jublet men vill inte ta ut segern i förskott. 

”Det känns pirrigt. Det här är en vallokalsundersökning och vi vet att mycket kan hända. Vår målsättning var att ta två mandat, håller det här så vore det naturligtvis riktigt riktigt skönt.”

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies