Annons

KD säger nej till M-ledd minoritetsregering

Kristdemokraterna tänker inte förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Partiet vill heller inte sätta sig i en M-ledd regering efter nästa val om inte hela alliansen är med. Det beskedet ger partiledaren Ebba Busch Thor.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra och KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra och KD-ledaren Ebba Busch Thor.Bild:TT

Sprickan i alliansen fortsätter att växa och Centern och Liberalerna har tydligt tagit avstånd från Moderaternas nya besked i regeringsfrågan.

Nu väljer även Ebba Busch Thor att ta ställning mot Moderaternas förslag att börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

”Det får stå för dem, för oss är det inte aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna”, säger hon.

KD-ledaren gör även klart vad som gäller efter valet 2018. Enligt henne borde alliansen vara redo att ta över, även om de rödgröna blir större än alliansen.

Men kravet är att alliansen håller ihop. Hon är inte beredd att sätta sig en M-ledd regering som beroende av SD, även om M, KD och SD blir större än de rödgröna.

”För oss är alternativet en alliansregering. Så sent som i början av förra veckan så var jag ensam om att driva linjen för att få igenom en alliansbudget och en alliansregering. Nu har ytterligare ett parti anslutit sig till den och jag när fortfarande förhoppningen att vi ska bli fyra partier i alliansen som har den hållningen”, säger Ebba Busch Thor.

Vad får dig att tro att Centern och Liberalerna skulle ändra sig i den här frågan?
”Det var väldigt få som trodde att Moderaterna skulle ändra sig i den här frågan. Nu har de som största alliansparti klarat av att göra det och då hoppas jag att det är fler partier som är beredda att ändra ståndpunkt i den här frågan”, säger hon.

Och vilka signaler har du fått från Annie Lööf som tyder på att hon ska ändra sig?
”Jag fick inga signaler från Moderaterna att de skulle vara beredda att ändra sig i den här frågan förrän man gav beskedet att man ändrade sig”, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?