1515
Annons

KD säger nej till M-ledd minoritetsregering

Kristdemokraterna tänker inte förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Partiet vill heller inte sätta sig i en M-ledd regering efter nästa val om inte hela alliansen är med. Det beskedet ger partiledaren Ebba Busch Thor.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra och KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra och KD-ledaren Ebba Busch Thor.Bild:TT

Sprickan i alliansen fortsätter att växa och Centern och Liberalerna har tydligt tagit avstånd från Moderaternas nya besked i regeringsfrågan.

Nu väljer även Ebba Busch Thor att ta ställning mot Moderaternas förslag att börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

”Det får stå för dem, för oss är det inte aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna”, säger hon.

KD-ledaren gör även klart vad som gäller efter valet 2018. Enligt henne borde alliansen vara redo att ta över, även om de rödgröna blir större än alliansen.

Men kravet är att alliansen håller ihop. Hon är inte beredd att sätta sig en M-ledd regering som beroende av SD, även om M, KD och SD blir större än de rödgröna.

”För oss är alternativet en alliansregering. Så sent som i början av förra veckan så var jag ensam om att driva linjen för att få igenom en alliansbudget och en alliansregering. Nu har ytterligare ett parti anslutit sig till den och jag när fortfarande förhoppningen att vi ska bli fyra partier i alliansen som har den hållningen”, säger Ebba Busch Thor.

Vad får dig att tro att Centern och Liberalerna skulle ändra sig i den här frågan?
”Det var väldigt få som trodde att Moderaterna skulle ändra sig i den här frågan. Nu har de som största alliansparti klarat av att göra det och då hoppas jag att det är fler partier som är beredda att ändra ståndpunkt i den här frågan”, säger hon.

Och vilka signaler har du fått från Annie Lööf som tyder på att hon ska ändra sig?
”Jag fick inga signaler från Moderaterna att de skulle vara beredda att ändra sig i den här frågan förrän man gav beskedet att man ändrade sig”, säger hon.


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?