1515

KD:s budgetkänga: ”Hämmar tillväxten”

En politik utan riktning – som naggar på välfärden. Kristdemokraterna riktar hård kritik mot regeringens budget. ”Det är på välfärdsresurserna man naggar”, säger Jakob Forssmed. 

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.Foto:Claudio Bresciani/TT

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed anser att regeringens politik saknar en röd tråd. 

”I dag ser vi den första produkten från den nya regeringskonstellationen och vi kan konstatera att den här politiken saknar inriktning”, säger Jakob Forssmed. 

”Detta är ingen god ordning. Det leder till att ingen tar ansvar för helheten”, säger han. 

Han påminner om att regeringens skattesänkningar riktar in sig på de rikaste, då partiet har lovat både att färre ska betala statlig skatt och att värnskatt ska avskaffas, påminner han. 

”Då återstår bara det sedvanliga: Socialdemokraterna är emot när man sänker skatten på vanligt folk som arbetar”, säger Jakob Forssmed. 

Regeringen pekar på att de budgetneddragningar som man gör i äldreomsorgen väl kompenseras av andra pengar till kommunerna. Men Jakob Forssmed kallar dem för ”illavarslande.” 

Bland annat försvinner prestationskrav för att kapa väntetiderna i äldreomsorgen på 500 Mkr, påpekar han, liksom 200 Mkr till trygghetsboenden. 

”Det är på välfärdsresurserna man naggar”, säger han. 

Jakob Forssmed är även kritisk till att regeringen satsar på fler hyresrätter genom investeringsstödet, samtidigt som de många kreditrestriktionerna har gjort det svårt att komma in på den ägda bostadsmarknaden. 

”Det här hämmar tillväxten. Vi ser att unga vill äga bostadsrätter, men regeringens medicin är att vara fullt fixerad på hyresrätter”, säger han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?