1515

KD redo backa upp Batra med stöd av SD

Kristdemokraterna är redo att ta stöd av SD för att rösta fram en borgerlig statsminister efter valet 2018. Att inte pröva stödet i riksdagen är ett svek, säger partiledaren Ebba Busch Thor till DN.

Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).
Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).Bild:TT

Allianspartierna har tidigare meddelat att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter nästa val.

Samma besked har kommit från SD-ledaren Jimmie Åkesson, som istället gjort klart att han är beredd att stödja en M-ledd regering.

Anna Kinberg Batra kan även räkna med uppbackning från Kristdemokraterna, som är redo att ta stöd av SD för att rösta fram en borgerlig statsminister.

”Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen”, säger Ebba Busch Thor till DN.

Beskedet från Ebba Busch Thor går på tvärs mot både Centern och Liberalerna, som vill hålla fast vid den gamla alliansprincipen att största block ska få regera.

Helst skulle hon se att allianspartierna gick fram med en gemensam budget redan före valet 2018.

”Det har funnits starka skäl för att pröva stödet för en alliansregering. Jag håller fast vid det uttalandet. Jag är beredd att pröva det, nu. Men vi är inte överens i alliansen i den här frågan”, säger hon till DN.

Ebba Busch Thor beskriver det som ett ”svek” att inte pröva stödet för alliansen i riksdagen. Men frågan är känslig för framför allt Moderaterna.

I Novus senaste mätning är de rödgröna något större än alliansen. Däremot får M, KD och SD 42,7 procent, vilket kan jämföras med 39,5 procent för de rödgröna.

Om dessa siffror står sig, och KD räddar sig kvar i riksdagen, lär det interna trycket på Anna Kinberg Batra bli hårt för att ta över makten från regeringen Löfven.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?