KD och M mullrar mot regeringens krispaket: ”Når inte fram till alla företag”

Kristdemokraterna och Moderaterna är inte nöjda med januaripartiernas coronakrispaket. Partierna går nu fram med egna förslag som ska lindra situationen för svenska företag i den pågående krisen.

Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Under fredagen gjorde KD ett utspel med flera förslag som ska hjälpa företagare att ta sig igenom det bistra läget.

”Jag har haft många kontakter med företagare som inte vet vad de ska göra, vad som ska hända och som ser inkomsterna falla ihop”, säger Krisdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed. 

I Kristdemokraternas krispaket återfinns bland annat lättnader för familjeföretag som ska kunna ta del av förändringarna i korttidsarbete, slopat företrädaransvar för småföretagare i ett försök att förhindra stora personliga skulder och utökad möjlighet för småföretagen att pausa företag för att ägarna ska kunna ta del av a-kassa.

”De här förslagen måste vara på plats inom loppet av några veckor om de ska ha effekt”, säger Jakob Forssmed.

En central fråga för både KD och M har varit den ränta på 6,6 procent som företag drabbas av om de vill använda sig av de skattelättnader januaripartierna infört.

Räntan har kritiserats hårt både av partierna såväl som delar av näringslivet.

KD vill att räntan ska sänkas, i första hand genom att anståndsavgiften på 0,3 procent för varje påbörjad månad sänks eller slopas helt.

”Det här är en viktig facilitet som står till förfogande och då är det för högt att ta ut den här räntan. Regeringen och samarbetspartierna har ju signalerat att man är beredda att mildra den, det bör ske skyndsamt”, säger Jakob Forssmed.

Även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till nivån på räntan som staten tar ut gentemot de krisande bolagen.

”Det finns en risk för staten. Men de som är värst drabbade och kommer att använda sig av detta har redan små marginaler. När de ska betala tillbaka det här, att då staten kräver över 6 procents ränta, det är orimligt”, sa Elisabeth Svantesson tidigare i veckan till Di.

Moderaterna har, liksom KD nu gör, börjat skramla med egna förslag som ställs mot Januaripartiernas krispaket.

I onsdags gjorde partiet ett utspel om att staten ska ta en större del av risken, när banker lånar ut pengar genom Riksbankens krispaket på 500 miljarder kronor. Det är ett förslag som även KD ställer sig bakom.

Den samstämmighet som tidigare fanns bland många av riksdagens partier i och med coronakrisen ser därmed ut att vara rubbad ur sitt tidigare lugna läge.

”Det regeringen har gjort har varit bra och vi har välkomnat det, men vi ser nu att en del av förslagen som de är utformade inte når fram till alla företag”, säger Kristdemokraternas Jakob Forssmed.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?