ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

KD och M mullrar mot regeringens krispaket: ”Når inte fram till alla företag”

  • Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna och Moderaterna är inte nöjda med januaripartiernas coronakrispaket. Partierna går nu fram med egna förslag som ska lindra situationen för svenska företag i den pågående krisen.

Under fredagen gjorde KD ett utspel med flera förslag som ska hjälpa företagare att ta sig igenom det bistra läget.

”Jag har haft många kontakter med företagare som inte vet vad de ska göra, vad som ska hända och som ser inkomsterna falla ihop”, säger Krisdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed. 

I Kristdemokraternas krispaket återfinns bland annat lättnader för familjeföretag som ska kunna ta del av förändringarna i korttidsarbete, slopat företrädaransvar för småföretagare i ett försök att förhindra stora personliga skulder och utökad möjlighet för småföretagen att pausa företag för att ägarna ska kunna ta del av a-kassa.

”De här förslagen måste vara på plats inom loppet av några veckor om de ska ha effekt”, säger Jakob Forssmed.

En central fråga för både KD och M har varit den ränta på 6,6 procent som företag drabbas av om de vill använda sig av de skattelättnader januaripartierna infört.

Räntan har kritiserats hårt både av partierna såväl som delar av näringslivet.

KD vill att räntan ska sänkas, i första hand genom att anståndsavgiften på 0,3 procent för varje påbörjad månad sänks eller slopas helt.

”Det här är en viktig facilitet som står till förfogande och då är det för högt att ta ut den här räntan. Regeringen och samarbetspartierna har ju signalerat att man är beredda att mildra den, det bör ske skyndsamt”, säger Jakob Forssmed.

Även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till nivån på räntan som staten tar ut gentemot de krisande bolagen.

”Det finns en risk för staten. Men de som är värst drabbade och kommer att använda sig av detta har redan små marginaler. När de ska betala tillbaka det här, att då staten kräver över 6 procents ränta, det är orimligt”, sa Elisabeth Svantesson tidigare i veckan till Di.

Moderaterna har, liksom KD nu gör, börjat skramla med egna förslag som ställs mot Januaripartiernas krispaket.

I onsdags gjorde partiet ett utspel om att staten ska ta en större del av risken, när banker lånar ut pengar genom Riksbankens krispaket på 500 miljarder kronor. Det är ett förslag som även KD ställer sig bakom.

Den samstämmighet som tidigare fanns bland många av riksdagens partier i och med coronakrisen ser därmed ut att vara rubbad ur sitt tidigare lugna läge.

”Det regeringen har gjort har varit bra och vi har välkomnat det, men vi ser nu att en del av förslagen som de är utformade inte når fram till alla företag”, säger Kristdemokraternas Jakob Forssmed.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer