1515
Annons

KD-ledaren redo ge bort reaktorer

KD-ledaren Ebba Busch Thor tar ett nytt steg på sin nya kärnkraftsvänliga linje.

Hon är öppen för att staten ger bort reaktorer för att de ska drivas vidare.

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.Foto:Joey Abrait

Busch Thor gav det nya beskedet om KD:s energipolitik i TV4:s partiledarutfrågning.

Hon tror inte att Sverige klarar de nationella utsläppsmålen utan att befintliga atomreaktorer drivs vidare. Hon är oroad för Vattenfalls beslut att lägga ned Ringhals 1 och 2.

”Om Vattenfall som äger Ringhals 1 och 2 inte är berett att ompröva sitt beslut att lägga ned dem nu när vi behöver mer el i Sverige, då tycker jag att svenska staten ska se sig om i fall någon annan vill ta över driften”, sade Busch Thor.

Hon tror inte att det är omöjligt och hävdar att svensk kärnkraft har blivit mer lönsam på sistone.

”Jag är till och med beredd att gå så långt och säga att vi kan ge bort dessa reaktorer.”

Hon påpekade att Ringhals 1 och 2 står för åtta procent av svensk elförsörjning.

Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Gustav Fridolin fick först efter utfrågningen, där även Moderatledaren Ulf Kristersson deltog, tillfälle att kommentera Busch Thors utspel.

”Riksdagen har ett väldigt tydligt uppdrag till Vattenfall att bedriva sin verksamhet på ett affärsmässigt sätt. Och då tror jag inte att det går ihop att ge bort kärnkraftverk, nej”, säger Stefan Löfven och skrattar till.

Fridolin säger:

”Vi har världens chans att bygga förnybart. Då ska vi inte skänka bort kärnkraft som är gammal, dyr och smutsig”, säger han till TT.

I Expressens partiledardebatt för två veckor sedan gav Busch Thor sitt första nya kärnkraftsbesked, som innebar att hon vill arbeta för att befintliga reaktorer får förlängd livslängd så att de kan drivas längre.

Det överraskade KD:s dåvarande klimatpolitiska talesperson som hävdade att utspelet inte förankrats i partiet.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson fick frågor om klimatpolitiken. Han tyckte att det är fel att försöka begränsa flygandet med en flygskatt och att moralisera över att folk flyger utomlands på semester.

Kristersson vill i stället införa dyrare start- och landningsavgifter för flyg som inte blandar i biobränsle i tankarna.

Moderatledaren var också emot att satsa på dyra höghastighetståg.

”Jag gillar snabba tåg, men ännu mer punktliga tåg”, sade Kristersson.

Miljöpartiets Gustav Fridolin vill både ha höghastighetståg och se till att dagens tåg går i tid. Han lovade att med MP:s politik så kommer svenska tåg 2028 att vara lika punktliga som de i Schweiz.

Fridolin försvarade elcykelstödet och avvisade ett påstående om att stödet framför allt är populärt hos medelklassen i Stockholm som "trams". Enligt Fridolin är stödet viktigt för att få människor att välja bort bilen.

MP vill också göra parkeringar vid köpcentrum utanför stadskärnor dyrare genom en ny skatt. Partiets trafikpolitiska talesperson har hånats av politiska motståndare, men hyllats av cykelvänner i sociala medier, för att ha sagt att lådcyklar kan vara ett alternativ.

Fridolin tyckte att de som är hånfulla "fjantar sig" och försöker dölja att något måste göras för att minska utsläppen. Han sade dock:

”Jag skulle inte kunna få ned mina ganska bråkiga ungar i en lådcykel när jag ska handla.”


Ny mätning – Centern har tappat var tredje väljare

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos har Centerpartiet tappat var tredje väljare sedan valet och skulle i dag endast få stöd av 7 procent av väljarna. De rödgröna avancerar samtidigt - med Socialdemokraterna på 32 procent.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Avrundat till heltal har Centerpartiet tappat 3 procentenheter jämfört med DN/Ipsos novembermätning. Därmed landar partiet på sin lägsta notering i mätningen sedan maj 2016 och även något under valresultatet på 8,6 procent från i september.

För Socialdemokraternas del är resultatet i stället det högsta som DN/Ipsos uppmätt sedan januari 2015. Det är också knappt 5 procentenheter över valresultatet på knappt 28,3 procent.

Totalt har det borgerliga blocket tappat något sedan november och landar på 37 procent. Även Liberalerna backar något och ligger nu på fyraprocentsspärren medan Moderaterna är oförändrade jämfört med november på 18 procent och Kristdemokraterna avancerar från 5 till 8 procent.

Även Sverigedemokraterna backar något, ned 2 procentenheter från novembermätningen till 18 procent, en halv procentenhet över valresultatet.

Det rödgröna blocket skulle få stöd av 44 procent av väljarna enligt mätningen, en ökning med 3 procentenheter från november. det förklaras dock av Socialdemokraternas ökning – Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oförändrade på 8 respektive 4 procent, i stort sett i linje med respektive partis valresultat i september.

Mätningen genomfördes den 5-16 december. Då DN/Ipsos tillämpar kvoturval redovisas inte felmarginaler. Kvoturvalet är gjort för att säkerställa att de svarande representerar de svenska väljarna. Totalt har 1.537 röstberättigade väljare deltagit i undersökningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?