1515
Annons

KD hoppar av försvarssamtal – M fortsätter

Nu kommer beskedet att KD lämnar försvarssamtalen. Samtidigt kryper hotet om misstroendevotum allt närmare försvarsminister Peter Hultqvist. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.Bild:Jonas Ekstromer/TT

Vid en snabbinkallad presskonferens gav KD på måndagen beskedet att man lämnar försvarsgruppen som förhandlar om mer pengar till försvaret under innevarande period. I gruppen sitter S, MP, C, M och tills i måndags även KD.

”Samtalen är inte längre konstruktiva och det finns inte möjlighet att komma överens på en rimlig nivå”, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna hade krävt ytterligare 10 miljarder till försvarets militära och civila delar för 2018 till 2020. Partiledare Ebba Busch Thor hänvisar till ett allvarligt säkerhetsläge med islamistisk terror och Rysslands ökade aggressivitet. 

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har i tidigare intervjuer varit tydlig med att försvaret är ett prioriterat område, men det anser sig KD inte ha sett mycket av i försvarsgruppen, utan pekar på att avståndet till regeringen handlar om flera miljarder kronor.

”Det är stora ord och lite faktiska resurser”, säger Ebba Busch Thor som kallar de fruktlösa samtalen för ”en ringdans.”

”Det vore en väldigt märklig ordning om man kallar till möte på möte på möte och kallar in försvaret, det civila försvaret och man budar långt under det Försvarsmakten själva bedömer att man behöver och det vi i oppositionen har begärt”, säger Ebba Busch Thor. 

”Vårt agerande i den förra försvarsuppgörelsen visar att det här är något vi inte gör lättvindigt”, säger hon. 
”Det har inte handlat om förmåga och innehåll. Det har handlat om att hålla tillbaka och pressa ner siffror”, säger hon vidare. 

”Jag tycker att det är märkligt att man hoppar av. De smiter från sitt ansvar”, säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

”Vi har lagt ner mycket tid på att ta fram underlag för beslut”, säger Hultqvist vidare.

Enligt uttalanden från statsminister Stefan Löfven på måndagen är det ansvarslöst att rikta misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist, något som Kristdemokraterna står fast vid. Men det ena handlar om en kritik mot försvarsministerns omdöme, det andra om att den politiska oenigheten blev för stor, anser Ebba Busch Thor.

”Man måste klara av att hålla isär de här sakerna”, säger hon. 

M-ledaren Anna Kinberg Batra krävde i Almedalen 2 miljarder under innevarande år för att inte lämna samtalen i försvarsgruppen. Men beskeden från både M och C på måndagseftermiddagen är att samtalen fortsätter.

”Kan vi få till stånd mer pengar – vilket jag inte vet än – då är vi beredda att fortsätta samtalen”, säger Hans Wallmark (M) till TT.

I våras kom gruppen överens om ett resurstillskott på 500 miljoner kronor i år. Försvarsmakten krävde i våras minst 6,5 miljarder ytterligare till försvaret.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?