KD backar regeringen om upphandlingsregler

Kristdemokraterna ställer sig bakom regeringens nya kompromiss om offentliga upphandlingar. Därmed passerar förslaget riksdagen på andra försöket. ”En delseger”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Jakob Forssmed (KD) och Ardalan Shekarabi (S).
Jakob Forssmed (KD) och Ardalan Shekarabi (S).Bild:TT

I höstas föll regeringens proposition om offentliga upphandlingar i riksdagen, sedan SD ställde sig bakom alliansen.  Sedan dess har regeringen suttit i förhandlingar med allianspartierna om ett nytt förslag. På torsdagen gav KD beskedet att partiet backar upp regeringen. Det innebär att förslaget går igenom i riksdagen även om övriga alliansen och SD är emot förslaget.

”Det är en delseger. Det är klart att vi ville gå längre. Vi ville att de här kraven skulle omfatta alla upphandlingar”, säger Ardalan Shekarabi.

Totalt omfattar de offentliga upphandlingarna enorma belopp, mellan 600 och 900 miljarder kronor årligen. 

”Det blir justare konkurrens på de problemområden där vi har identifierat dåliga villkor, jag tänker på färdtjänst och städtjänster”, säger Ardalan Shekarabi.

Du spräcker alliansen – varför?
”Spräcker alliansen är att ta i. Vi har kommit till en överenskommelse med regeringen som både säkerställer små företags möjligheter att delta i upphandlingar samtidigt som vi värnar goda arbetsvillkor i riskbranscher”, säger Jakob Forssmed (KD) som är tf partiledare och ekonomisk-politisk talesperson.

”Det finns branscher där man har sett att det finns bekymmer. Det handlar om bygg, städ och transporter framförallt där det finns seriösa företag som anser att det varit meningslöst att delta i de här upphandlingarna”, fortsätter han.   

Han kallar uppgörelsen för ”en rimlig kompromiss”.

”Vi har åstadkommit betydande förbättringar när det gäller småföretags möjligheter att delta, när det gäller innovationsföretag och då två tredjedelar av upphandlingarna över huvud taget inte blir föremål för den här regleringen.”

EU-kommissionen hade frågan om Sverige skulle stämmas på agendan kommande vecka. Totalt riskerade Sverige böter på 78 Mkr.

”Det hade varit ett stort misslyckande för landet Sverige om vi fått EU-rättsliga sanktioner för att vi inte klarar av att implementera regler som handlar om att skydda våra företag och arbetstagare mot dumpning”, säger Ardalan Shekarabi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?