1515

Kawesa ny partiledare för Fi

Victoria Kawesa blir jämte Gudrun Schyman ny partiledare för Feministiskt initiativ. Som landets första svarta partiledare hoppas den nyvalda 41-åringen kunna intressera fler människor för politik.

De båda partiledarna valdes av partikongressen i Västerås. Tillsammans ska de leda partiet inför nästa val och turnera ihop. Kawesa, lektor i genusvetenskap vid Södertörns högskola, har fram tills nu varit partiets talesperson i antirasism. Det dubbla partiledarskapet beskriver hon som ett feministiskt arbetssätt.

"Vi ska dela på ansvar och ledarskap, vi tror inte på bara en ledare i toppen. Som kvinnor står vi inför många utmaningar, jag är till exempel ensamstående mor."

Men hon tror också att hon och Gudrun Schyman kan tilltala olika väljargrupper. Kawesa kom till Sverige från Uganda som nioåring och har upplevt den svenska asylprocessen inifrån. Hon blir nu landets första svarta partiledare, vilket hon själv menar är av stor vikt.

"Nu har vi brutit den barriären i Fi, det gör att människor får upp ögonen för att vi står för vår politik. Vi har inte bara mig, vi har också Soraya Post, en romsk kvinna, i EU-parlamentet. Det är bara vi som lycktas ta upp minoritetsgrupper på toppositioner."

Var det självkart för dig att tacka ja till det här uppdraget?

"Nej, jag blir utsatt för hot om våld på daglig basis och kanske mer utsatt nu. Men jag känner att så som världsläget ser ut, och som vår situation i Sverige ser ut, måste vi ändra riktning, någon måste sätta ner foten."

Kongressen beslutade också att de som är anställda av partiet inte ska få rösta internt om partiets politik. Dessutom antog kongressen flera politiska uttalanden. Partiet anser bland annat att regeringen bör stoppa vapenexporten och i stället koncentrera sig på arbete för mänskliga rättigheter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?