ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbrand i katedralen Notre-Dame i Paris

En omfattande brand rasade i den ikoniska byggnaden Notre-Dame i Paris på måndagskvällen. Huvudspiran har rasat, taket är totalskadat och elden sprider sig.

Det är inte säkert att branden kan stoppas, uppger räddningstjänsten enligt AFP.

Mer än 400 brandmän deltar i släckningsarbetet, som försvåras av det trånga utrymmet runt katedralen. Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran – och slutligen fick den att rasa.

Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt.

Katedralen genomgår en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visar hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig snabbt.

En Parisbo som inte nämns vid namn säger till tidningen Liberation att det gör ont i hjärtat av att se branden:

”Det har börjat sjunka in vad som händer. Man ringer mig från utlandet för att fråga mig vad som har hänt i Notre-Dame. Jag har funderat på om det rör sig om ett attentat. Vad är det? En olycka? Det gör ont i hjärtat.”

  • Foto:

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till det stora renoveringsarbete som pågår. Åklagare har också inlett en utredning, enligt Reuters.

Turisten Jakob Imberg från Göteborg står utanför stadshuset och tittar på branden.

Det är stora lågor med gul rök som sprider över staden och skymmer solen som ser helt röd ut. Tornet börjar mer likna ett skelett eftersom det har brunnit så mycket. Nu ser man att elden börjar sprida sig mot de två andra breda tornen, säger han till TT över telefon från Paris.Det är väldigt ledsamt och tragiskt.

Räddningstjänsten uppger att det inte är säkert att branden kan stoppas och att man nu fokuserar på att skydda utsmyckningar i bak på katedralen, samt det norra klocktornet.

Om det kollapsar så kan du föreställa dig hur stora skador vi pratar om, säger insatsledaren Jean-Claude Gallet enligt AFP.

Även vice inrikesminister Laurent Nunez, som tagit sig till platsen, säger att det inte är säkert att den gotiska kyrkan kan räddas.

Jakob Imberg befann sig inne i katedralen när brandlarmet gick.

Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner.Överlag är det lugnt, folk är väldigt stilla och står och tittar på det som händer.

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en ”fruktansvärd händelse”.

”Jag har inte ord att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia”, skriver Hidalgo.

President Emmanuel Macron ställer in ett planerat tv-tal på grund av branden. Han skulle ha pratat om åtgärder för att tillmötesgå proteströrelsen Gula västarna. Han säger att branden påverkar känslorna hos en hel nation.

  • Foto: Christophe Ena

 

  • Foto:

 

  • Foto: Thibault Camus

Nyheten om att medeltidskatedralen Notre-Dame i centrala Paris står i full brand har spritts över världen. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Just nu bevittnar Sverige branden i Notre-Dame i förskräckelse och förtvivlan. Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd”, skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Vatikanens talesperson Alessandro Gisott säger att nyheten om branden spridit chock och sorg i påvens närhet.

”Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation”, säger han i ett uttalande.

USA:s president Donald Trump reagerade snabbt på Twitter:

”Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris”.

Trump skriver vidare att det kanske hade fungerat att vattenbombat katedralen och att det är viktigt att agera fort.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli är katedralen en ”symbol för Frankrike och för vår europeiska kultur”.

”De fruktansvärda bilderna av den brinnande Notre-Dame är smärtsamma”, skriver Merkels talesperson Steffen Seibert.

”Våra tankar går till våra franska vänner”, skriver Seibert vidare.

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker sin medkänsla med Frankrike.

”Mina tankar är med Frankrikes folk i kväll och med räddningstjänsten som bekämpar den fruktansvärda branden”, skriver hon.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk förklarade att katedralen tillhör hela Europa. 

”Vi är alla med Paris i dag, skriver han.

Utrikesminister Margot Wallström tycker att det är förkrossande att se branden.

”Notre-Dame är verkligen ett globalt landmärke. Våra tankar är med Frankrikes folk och särskilt med de heroiska brandmännen i Paris”, skriver hon.

Även Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) reagerar på Twitter:

”Det känns som om det är slutet på allting. Europa gråter”, skriver han.

Norges statsminister Erna Solberg är förtvivlad över nyheten om branden i katedralen i det som hon kallar för sin favoritstad.

”Hoppas att så mycket som möjligt kan räddas”, skriver hon.

Londons borgmästare Sadiq Khan uttryckte också sin sorg på Twitter.

”Förkrossande bilder på Notre-Dame-katedralen i lågor. London står vid sidan av Paris i sorgen i dag”, skriver han.

FN-organet Unescos chef Audrey Azoulay skriver att organisationen noga följer situationen och står vid Frankrikes sida för att skydda och återställa detta ovärderliga kulturarv.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies