ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Katastrof väntas för brittiska Tories

  • Foto: David Levenson

Storbritannien höll sitt EU-val redan på torsdagen. Rösträkningen pågick dock fortfarande sent på söndagskvällen.

Det konservativa partiet, under den avgående premiärministern Theresa May, riskerar att förlora alla sina 18 mandat.

Det nybildade EU-kritiska partiet The Brexit Party har enligt samstämmiga opinionsundersökningar spåtts bli största brittiska parti i EU-valet. Men resultatet kan överträffa alla förväntningar, enligt EU-sajten Euractiv.

Brexit Party, bildat av den tidigare Ukipledaren Nigel Farage, kan ta över 30 av de 73 brittiska platserna i EU-parlamentet.

Även de EU-vänliga Liberaldemokraterna och De gröna väntas göra bra val, uppger Euractiv.

Däremot straffar de brittiska väljarna de två stora partierna för deras oförmåga att ordna landets EU-utträde.

”Det finns legitim oro att det konservativa partiet kan förlora alla sina mandat. Även Labour ser ut att drabbas hårt, men kommer att behålla omkring 15 mandat i EU-parlamentet”, skriver Euractiv.

Det är dock oklart om de 73 brittiska ledamöter som väljs kommer att vara på plats när det nya parlamentet öppnar den 2 juli.

Efter Storbritanniens EU-utträde fördelas 27 av landets mandat på övriga medlemsländer, varav Sverige får ett, medan övriga 46 platser försvinner för att krympa parlamentet från 751 till 705 platser.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer