1515
Annons

Katalonien röstar fram ny president

Det katalanska parlament väljer i dag ny regionpresident och mycket tyder på att det blir den politiska nykomlingen Quim Torra, som lovat att fortsätta kämpa för ett självständigt Katalonien.

Så sent som i lördags misslyckades parlamentet för fjärde gången med att rösta fram en ny ledare. Men efter att vänsterpartiet CPU nu meddelat att man kommer avstå från att rösta, och det i dagens omröstning bara krävs en enkel majoritet ser det ut som att Torra kan skrapa ihop tillräckligt med röster för att vinna.

I ett tal före omröstningen upprepade Torra sitt löfte om att arbeta för en självständig republik i enlighet med den folkomröstning som gjordes i oktober förra året. Folkomröstningen var dock olaglig enligt spansk lag och ledde till att Spaniens regering tog över kontrollen av den halvautonoma regionen i november förra året.

Det är den avsatte och landsflyktige regionpresidenten Carles Puigdemont som själv föreslagit Torra som en lämplig efterträdare. Om ingen ny ledare röstats fram innan den 22 maj måste ett nyval hållas, något som många vill undvika.

Om Torra röstas igenom i dag kommer Spaniens regering att återigen lämna över kontrollen till det katalanska parlamentet. Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har varnat för att Madrid kan återta kontrollen "om nödvändigt".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?