Annons

Kassaklirr för svenska bönder

Det betalas betydligt bättre för jordbruksprodukter i Sverige än genomsnittet för EU i övrigt. När det gäller priset för ungtjurar låg vi dessutom i topp vecka 42, med 468 euro per hundra kilo jämfört med EU-genomsnittliga 388 euro per 100 kilo, rapporterar ATL.

Priset på nötkött har skjutit i höjden på grund av inhemsk efterfrågan, enligt Jordbruksverket. Men det höga priset till trots var det svenska nötköttet fem procent lägre än motsvarande vecka i fjol.

Även för griskött får svenska bönder bättre betalt än sina EU-kolleger.

Slakten av nötkreatur och grisar har ökat med 1 respektive 4 procent årets åtta första månader jämfört med motsvarande period i fjol,

Även för mjölk är siffrorna positiva för bönderna. Mjölkpriset har stigit 34 procent det senaste året i Sverige och övriga EU.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?