1515
Annons

Kassaklirr för e-sportare när bästa Dota 2-lagen möts

En av världens största e-sporttävlingar avgörs i Stockholm i helgen. De vassaste lagen i spelet ”Dota 2” slåss om en prispott på 5 Mkr.

För arrangören ESL Gaming står mer på spel, ett lyckat evenemang ökar chanserna att även få hålla i den mest penningstinna turneringen i världen, The International.

Som tävlingsarenan såg ut i Hamburg 2019 under ESL One och Tomas Lyckedal.
Som tävlingsarenan såg ut i Hamburg 2019 under ESL One och Tomas Lyckedal.Foto:Bart Oerbekke

”Dota 2” räknas som det tredje mest populära e-sportspelet i dataspelsvärlden och är utvecklat av Valve Corporation. Det har ett fantasytema där action och strategi blandas och har fem spelare i varje lag. 

Turneringen ESL One Stockholm som har sitt slutspel nu i helgen i Hovet intill Globen är en av tre så kallade Majors i världen. Det är första gången på drygt två år som en tävling i den här klassen har kunnat hållas inför publik.

”Det här är en jätteturnering och mycket spännande med alla de bästa ”Dota 2”-lagen på plats. Väldigt många spelutvecklare väljer att lägga event i Sverige nu och det kommer ännu fler till hösten. Det säger en del om Sveriges position i e-sporten”, säger Tomas Lyckedal, som har ett förflutet på den stora spelmässan Dreamhack och nu driver e-sportbolaget Black Molly Entertainment. 

För lagen på plats är insatserna höga. En bra placering kan ge inträdesbiljett till den penningmässigt största tävlingen The International som skulle ha avgjorts i Globen för två somrar sedan. Pandemin slog undan benen då liksom även i somras då turneringen istället flyttades till Bukarest.

Vad som skiljer ”Dota 2” från exempelvis det till spelarantalet större ”League of Legends” och actionspel som ”Counter-Strike” är att det är mer av en gräsrotsrörelse.

”I ”Dota” är spelarna den starka aktören, tack vare prispengarna i The International blir spelarna starkare än lagägarna. Ett tvärtom-upplägg som man kan tycka är ett fint demokratiskt upplägg. Det är därför många lag startats av spelarna själva”, säger Tomas Lyckedal.

I helgens tävling kammar vinnarna hem 2 Mkr. Den totala prispotten är på 5 Mkr, vilket kan jämföras med vad tennisstjärnorna kämpar om i herrarnas Nordea Open i sommar. Men den är samtidigt bara en västanfläkt mot de summor som står på spel i The International, som är årets sista tävling. I fjol var prispengarna där svindlande 40 miljoner dollar, närmare 350 Mkr räknat i dåvarande dollarkurs.

ESL Gaming vill inte kommentera vad det kostar att ordna turneringen mer specifikt än ”ett sjusiffrigt belopp”.

E-sporttävlingar har ofta shower med cosplay-entusiaster som visar upp sig i spelets hjältekostymer.
E-sporttävlingar har ofta shower med cosplay-entusiaster som visar upp sig i spelets hjältekostymer.Foto:Bart Oerbekke

Biljetterna till Annexet kostar från 350 till 2.200 kronor. Evenemanget pågår i tre dagar med final på söndag. De cirka 4.500 i publiken dagligen överskuggas dock av antalet som följer matcherna på nätet. 

”Vi har normalt 700.000–800.000 som tittar på strömmade sändningar från tävlingen när det är som flest och i snitt 100.000 till 200.000. Det beror på vilka lag som spelar”, säger Elke Zweers på ESL Gaming.

Hon känner pressen att evenemanget ska flyta på friktionsfritt i Hovets islada. Det skulle öka chanserna att även arrangera The International i Stockholm. Ingen vet var tävlingen ska hållas ännu. Valve, som även äger dataspelssajten Steam är fortfarande hemlighetsfull.

”Det kan mycket möjligt bli Stockholm. Om vi – ursäkta språket – fuckar up det kan det bli en annan organisatör. Valve brukar byta organisatör mellan varven för att e-sportstrukturen ska vara så öppen som möjligt”, säger Elke Zweers.

Vad är speciellt i år?

”Ekosystemet för ”Dota 2” drabbades hårt av covid. Alla event som skulle ha hållits med publik har fått ställas in i nästan två och ett halvt år så att vara tillbaka på en arena är skönt. Lite nervöst, men när allt drar igång brukar det rulla det på.”

Arrangören ESL Gaming, som även omfattar Dreamhack, var till nyligen en del av MTG MTG B -1,74% Dagens utveckling . I en affär värd nära 10 miljarder kronor togs e-sportbolaget över av saudiarabiska Savvy Gaming Group, som till 100 procent ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Enligt Elke Zweers har inte mycket förändrats sedan MTG sålde ESL.

”Vi har samma ledarskap och samma mål för företaget. Men de nya ägarna kan definitivt investera mer i e-sporten och få industrin att växa och blomstra.”

I Stockholm är det de 18 bästa lagen från Europa, Nordamerika och Sydostasien som gör upp. De kinesiska lagen är förhindrade av nedstängningar på grund av pandemin.

Den svenska e-sportorganisationen Alliance lyckades inte kvalificera sig till spel. I gengäld är lagmedlemmarna som var med om att vinna The International 2013 på plats för att möta fansen. Laget som den gången vann drygt 8 Mkr bestod bland annat av Gustav ”s4” Magnusson, en av de svenska e-sportare som dragit in mest pengar genom tiderna: 21 Mkr.

För svensk del står hoppet nu istället till laget Team Liquid som har fyra hemmaspelare och som är tippade att vara med och slåss om slutsegern. 

På söndag vet vi vilka som går hem med miljonerna.

 


Fortsatt maktmissbruk – trots ny lag: ”Ett batteri av otillbörliga metoder”

Den lag som ska sätta stopp för ruffiga affärer inom det svenska matoligopolet har hittills inte lett till en enda anmälan. Leverantörer vågar inte anmäla sina kunder, enligt Konkurrensverket. 

”Man är rädd att bli av med sin affär”, säger enhetschefen Martin Bäckström. 

Foto:Martina Holmberg / TT
Foto:Tommy Pedersen

Än så länge är Konkurrensverket knappast nedlusat av ärenden kopplade till det regelverk som ska sätta stopp för ruffiga affärsuppgörelser inom livsmedelsbranschen. 

På de sju månader som gått sedan lagen om otillbörliga handelsmetoder trädde i kraft har myndigheten inte fått in en enda anmälan. Detta trots en historik av upprepade vittnesmål om maktmissbruk inom det svenska matoligopolet.  Däremot har verket tagit emot en hel del tips från anonyma uppgiftslämnare som inte vill skylta med sitt missnöje, uppger Martin Bäckström, enhetschef för den avdelning som ansvarar för den nyinrättade tillsynen.

”Det finns en rädsla för att vända sig till oss med formella klagomål. Man är rädd att bli av med sin affär genom att peka ut en specifik köpare. Ingen vill heller bli utmålad som en problemaktör i sin bransch”, säger han till Di. 

Hittills har Konkurrensverket startat 13 granskningsärenden. De tre som man hunnit sätta punkt för har avslutats utan åtgärd. Vilket utfall pågående utredningar får kan bli avgörande för anmälningsbenägenheten framåt, kommenterar Martin Bäckström.

”Jag tror att många företag från leverantörshåll avvaktar för att se om det är värt att kontakta oss. Det är en dämpande faktor – och den självsanering som kan ha skett på marknaden förstås.”

På Livsmedelsföretagen har man dock inte fått några signaler om att lagen lett till uppenbara förbättringar. Tvärtom sliter många leverantörer sitt hår över fortsatt tuffa förhandlingar, enligt organisationens chefsekonom Carl Eckerdal. 

En tidigare undersökning från Livsmedelsföretagen (år 2020) visar att över 90 procent av de stora matkedjornas leverantörer har hotats med avlistning, vilket är en av huvudpunkterna i den nya lagstiftningen. 

Trots att kommersiella repressalier numera är förbjudet sitter tidigare takter alltjämt i, rapporterar medlemmar som hör av sig om pågående inköpsprocesser. 

I vilken utsträckning hot fortfarande förekommer återstår att se, konstaterar Carl Eckerdal och hänvisar till en kommande kartläggning av den nya lagens effekter på förhandlingsklimatet i branschen. 

”Många företag upplever att handeln nu använder sig av ett helt batteri av otillbörliga metoder som man har i sin portfölj sedan tidigare. Vi kommer att få se vägledande domar framöver”, gör han klart och tillägger: 

”Det gäller bara att hitta företag som har modet att stå upp för sin sak och låta Konkurrensverket pröva fallet.”

Martin Bäckström är chef över Konkurrensverkets nyinrättade enhet som granskar livs- och jordbrukssektorns efterlevnad av lagen om otillbörliga handelsmetoder som började gälla den 1 november 2021. I sin tillsynsverksamhet är myndigheten är beroende av att tips och klagomål om missförhållanden kommer in.
Martin Bäckström är chef över Konkurrensverkets nyinrättade enhet som granskar livs- och jordbrukssektorns efterlevnad av lagen om otillbörliga handelsmetoder som började gälla den 1 november 2021. I sin tillsynsverksamhet är myndigheten är beroende av att tips och klagomål om missförhållanden kommer in.Foto:Press

Skälet till att flera nyligen hört av sig om fultaktik hänger troligen ihop med det stora antalet extraförhandlingar som inflationen gett upphov till, fortsätter Carl Eckerdal. 

”Nu är det kostnadskris i branschen och antalet tillfällen som leverantörer behöver justera sina prognoser ökar. Många upplever att de blir ifrågasatta på punkt efter punkt.”

Handeln skulle inte hålla med, gör han klart. 

”De ser inte sin dominerande ställning.”

Marknadens veteran inom ekologiska livsmedel, Saltå Kvarn, uppger emellertid att man märker av en positiv inverkan av regelskärpningen. 

”Handeln har anpassat sitt sätt att jobba. Vi ser det i beteenden och förhandlingsmässigt. Sedan finns exempel där man har försökt att avtala bort lagen”, säger vd Jonas Regnér och betonar: 

”Ska lagen fortsätta fungera måste det som avviker anmälas in till Konkurrensverket.”

Jonas Regnér är vd för Saltå Kvarn.
Jonas Regnér är vd för Saltå Kvarn.Foto:Press

Det stora bekymret här och nu för bolaget är att få igenom tillräckliga prishöjningar för att klara verksamhetens snabbt ökande kostnader. 

”Det är ett hårt jobb. Dels handlar det om att komma fram till en gemensam bild av marknadspriserna framåt. Dels gäller det att visa hur våra kostnader har utvecklats.”

Får ni gehör?
”Det finns en viss hörsamhet om att det är bråttom. På de flesta plan har det fungerat, men undantag finns. Någon aktör har sagt en sak till media men agerat på ett helt annat sätt.”

Hur mycket har era marginaler påverkats?
”Vi har tappat i lönsamhet och har höga kostnader som vi ser inte går att ta ut i marknaden just nu. Till slut blir det ett beslut om att tjäna mindre på affären eller försvinna. Det är den vardag jag har.”

Tre av tio leverantörer är nöjda med snabbare processer, visar en enkät som Livsmedelsföretagen gjorde bland medlemsföretagen vid kvartalsskiftet. 

”Sju av tio företag har alltså inte upplevt det så här långt. Handlare kan justera sina priser från dag till dag, medan vi måste gå in i förhandlingar som tar mellan tre och fem månader”, säger Carl Eckerdal. 

Han understryker: 

”Vi ropar inte efter vargen. Den marginalförsämring vi uppmätt under kvartal ett är den snabbaste utförsbacke vi sett. Pengar på bordet är det som räknas.” 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?