1515

Karolinska återupptar förhandlingar om varsel – 260 kan tvingas gå

Strax innan pandemin slog till i våras varslades både läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset om uppsägning. Under krisen sattes varslen på paus, men nu återupptas förhandlingarna, rapporterar Aftonbladet.

Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset
Högisoleringsrum på infektionskliniken på Karolinska UniversitetssjukhusetFoto:Claudio Bresciani / TT

Varslet gäller över 260 medarbetare och många är nu upprörda över beskedet. Bland annat lyfts en eventuell andra våg av coronapandemin fram som ett argument mot neddragningarna.

”Hur ska vi klara av att beta av vårdskulden och samtidigt kanske behöva hantera en ny coronavåg?” säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig på Kommunal, till Aftonbladet.

Orsaken till varslen är dålig ekonomi. Under fjolåret hade sjukhuset ett budgetunderskott på 1,9 miljarder kronor. Samtidigt har vård till ett värde av 950 miljoner kronor flyttats från Karolinska till andra vårdgivare. Men att arbetsbelastningen skulle minska märker inte personalen på golvet enligt Carina Lenngren.

”På pappret står det att vi ska göra mindre, men i dag vårdar vi fler än vi har personal till, det finns inga marginaler”, säger hon till tidningen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?