1515

Karo Pharma miljardförvärvar portfölj – finansieras med lån och emission

Karo Pharma förvärvar en produktportfölj från det danska läkemedelsföretaget Leo Pharma för 260 miljoner euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

De förvärvade produkterna, tio till antalet, omsatte cirka 700 miljoner kronor under 2017, där hälften genereras i Norden medan övriga Europa står för cirka 266 miljoner kronor och resten av världen för cirka 84 miljoner kronor.

"Produkterna kännetecknas av en stabil försäljning och lönsamhet. Bruttomarginalen i den förvärvade portföljen är 10 procent högre än för nuvarande verksamhet i Karo Pharma KARO +1,09% Dagens utveckling ", skriver bolaget.

Tre av de köpta produkterna - Selexid, Burinex och Locobase - står för cirka 60 procent av portföljens omsättning.

"Förvärvet är en ren inkråmsaffär som kommer ge lägre skatt genom att tidigare forskningsförluster (2,3 miljarder SEK) kan utnyttjas. Vidare ingår ingen personal eller tillverkningsenhet i förvärvet", skriver Karo Pharma vars organisationskostnader beräknas öka med cirka 50 miljoner kronor per år "då framförallt marknadsorganisationen byggs ut."

Karo Pharma skriver vidare att bolagets samlade omsättning, fokuserad till Norden, nu kan "motivera en uppbyggnad i Finland."

"Steget ut i Europa med väletablerade produkter ger möjlighet att på ett lönsamt sätt etablera verksamhet på viktiga marknader", skriver bolaget.

Storförvärvet kommer att finansieras via en kombination av lån och en företrädesemission som garanteras av bolagets storägare och styrelseordförande Anders Lönner. 

Det framgår av det pressmeddelande bolaget skickat ut med anledning av köpet av en produktportfölj för motsvarande 2,6 miljarder svenska kronor. 

Swedbank och SEB har förbundit sig att lämna nya lån för att delfinansiera förvärvet. Den planerade företrädesemissionen väntas tillföra Karo Pharma cirka 1,3 miljarder kronor före avdrag av emissionskostnader. 

"Styrelseordförande Anders Lönner och styrelseledamöterna Per-Anders Johansson och Håkan Åström, vilka tillsammans innehar cirka 11,2 procent av kapitalet och rösterna i bolaget har åtagit sig att teckna sina respektive pro rata andelar i Företrädesemissionen", framgår det av pressmeddelandet. 

Resterande del är garanterad av Anders Lönner som ersätts med 2,5 procent av det garanterade beloppet. 

"Bolaget har konkurrensutsatt denna ersättning", heter det. 

Företrädesemissionen kommer genomföras under det andra kvartalet, enligt planerna. 

"Vi följer vår offensiva plan och tar nu ett mycket stort och viktigt steg för bolaget" säger Anders Lönner i en kommentar. 

Anders Lönner, som räknas som arkitekten bakom Medas kraftiga expansion under 00-talet, äger 8,3 procent av aktierna i Karo Pharma.  


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?