1515
Annons

Kärninflationen bromsade för första gången i år – bryter dyster svit på Wall Street

NEW YORK. Wall Street ser ut att bryta en lång svit minusveckor. Börsen fick bland annat stöd av årets första nedgång i kärninflationen.

Foto:Michael Nagle

Det blev den första glada veckan på Wall Street på länge. New York-börsernas ledande index inledde fredagshandeln på plus, med bland annat S&P 500 upp 0,8 procent i öppningen. Därmed bröts en åtta veckor lång nedgångssvit, den längsta sedan 1930-talet, för Dow Jones.

Varningarna om att uppgången är en tillfällig respit har haglat tätt från analytiker och ekonomer, men investerarna ser ut att ha passat på att köpa efter de tidigare nedgångarna. 

Enligt en färsk mätning från Bank of America flödade motsvarande 215 miljarder kronor in i amerikanska aktiefonder under den senaste veckan, det största inflödet på flera månader. Fondförvaltarnas kontanthögar ökade dock mer i absoluta termer, ett tecken på fortsatt hög nervositet.

Bankens analytiker konstaterar samtidigt att deras egen indikator helt klart signalerar köpläge för andra veckan i rad, men fortsätter att själva vara mer pessimistiska. De pekar bland annat på spekulationerna om att inflationen nått sin kulmen och att centralbanken Federal Reserve inte kommer behöva höja så mycket som väntat som en anledning till att vissa investerare blivit mer optimistiska igen.

Börsen fick stöd av hyggliga inflationssiffror på fredagen. Kärninflationen mätt i PCE, det mått som Fed sägs följa mest noga, landade på 4,9 procent i april. Det var helt i linje med förväntningarna och den första inbromsningen som registrerats i år.

Kärninflationen inkluderar inte livsmedels- och energipriser, två volatila komponenter i inflationsberäkningarna som bjöd på relativt stora rörelser i april.

Energipriserna tappade tempo under månaden efter stora ökningar tidigare under våren i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Men den senaste tiden har de letat sig uppåt igen och snittpriset på bensin i USA har fortsatt att sätta nya rekord enligt bilistorganisationen AAA.

Samtidigt visade officiell statistik tidigare i veckan att efterfrågan på bensin har bromsat. Livsmedelspriserna fortsatte också att accelerera i april, något som kan göra det svårt för amerikanska hushåll att hålla uppe sin konsumtion.

Men i april ser läget ut att ha varit stabilt då privatkonsumtionen steg 0,9 procent på årsbasis, något mer än väntat.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?