ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Kärnavfallsavgift bör räknas om, tycker myndigheten

Kärnavfallsavgiften bör beräknas på en reaktordriftstid på 50 år i stället för 40 år, anser Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Det pekar på att avgiften inte behöver höjas för åren 2018-2020.

SSM har fått i uppdrag att utreda vilken driftstid för kärnkraftsreaktorerna man bör utgå i från när kärnavfallsavgifterna ska beräknas. På fredagen skickades den färdiga utredningen till regeringen.

SSM anser att avgifterna bör beräknas utifrån en driftstid på 50 år i stället för som i dag 40. Det talar för att avgifterna kan ligga kvar på i snitt 4,1 öre per kilowattimme (kwt). En driftstid på 40 år hade snarare pekat på en avgift på 7 öre per kwt.

Det är dock regeringen som nästa höst ska ta beslut om avgifterna för 2018-2020. Innan dess kommer kärnkraftsindustrin med nya kostnadsberäkningar i januari, vilket också kan påverka avgiften.

SSM:s ställningstagande om en beräknad drifttid på 50 år förutsätter att regeringen genomför de förändringar i finansieringslagen och finansieringsförordningen som bland andra SSM föreslog till regeringen i juni 2013. De innebär ändring av beräkning av säkerheter samt breddade placeringsmöjligheter för kärnavfallsfonden. Miljödepartementet siktar på att lägga fram en proposition i vår.

Redan 2013 förespråkade SSM en beräknad driftstid på 50 år. Sedan dess har kärnkraftsbolagen beslutat om stängning av flera av de äldsta reaktorerna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies