1515
Annons

Karl Hedins planer efter friande domen: ”Jag kan vara den enda som har råd att slå tillbaka”

Det var i fredags som miljardären och företagsledaren Karl Hedin friades helt från åtalet om jaktbrott i Västmanlands tingsrätt. Nu planerar han att driva en process mot åklagaren i målet.

”Det ska inte fattas pengar om jag behöver det. Kanske ska jag använda dem till att driva en process mot åklagaren. För obefogat åtal. Det är inte billigt. Jag kan vara den enda som har råd att slå tillbaka”, säger Karl Hedin i en intervju med Expressen.

Foto:Jack Mikrut

Karl Hedin har, tillsammans med flera andra personer, stått åtalad för grovt jaktbrott misstänkt för att ha jagat varg i oktober 2018. Rättegången som inleddes i slutet av februari avslutades i fredags när Karl Hedin helt friades från åtalet. 

Enligt tingsrätten stod det klart att männen hade befunnit sig på den plats som åklagaren påstått, och att de letade efter varg inför en älgjakt som planerades i området. Men åklagaren har inte bevisat att de sökte efter varg med syftet att döda den, anser rätten.

”Det här är ett åsiktsåtal. Det är min tolkning. De var heltända att sätta dit mig för att jag har åsikter de inte gillar”, säger Karl Hedin till Expressen. 

I en Facebookgrupp som stöttar Karl Hedin, lämnade företagsledaren på måndagen en kommentar till följarna, något Expressen skriver om. 

”En etapp avklarad. Det återstår också att driva en skadeståndsprocess, vilket andra kommer att göra åt mig. Sist men inte minst så återstår att se, ifall det går att få stopp på alla olagligheter som uppenbarats i detta mål”, skriver han i Facebookgruppen. 

Enligt tidningen har Karl Hedin gjort en utdelning på 100 miljoner kronor i syfte att kunna driva en process mot åklagaren. 

”Det var den första utdelningen jag tagit i hela mitt liv. Det gjorde jag för att jag var så jävla besviken på hela samhället. Det ska inte fattas pengar om jag behöver det. Kanske ska jag använda dem till att driva en process mot åklagaren. För obefogat åtal. Det är inte billigt. Jag kan vara den enda som har råd att slå tillbaka”, säger Karl Hedin. 

 

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

First North-listade Fuud drar tillbaka prognosen för helåret

Livsmedelsbolaget Fuud har beslutat att dra tillbaka prognosen som lämnades den 27 januari i år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Dels har vi likt många andra fått utmaningar med insatsvaror och förseningar i leverantörsleden. Därutöver har vi sett att kedjorna är mer restriktiva än väntat med centrallistningar, vilket av dem själva förklaras av det osäkra omvärldsläget. Med tanke på de effekter som detta får drar vi därför tillbaka prognosen”, skriver bolagets vd Peter Blom i pressmeddelandet.

Tidigare räknade bolaget att omsättningen under 2022 skulle uppgå till omkring 170 miljoner kronor organiskt från nuvarande verksamhet. Bedömningen var då även att bolaget skulle nå positivt kassaflöde och positivt ebitda-resultat under fjärde kvartalet 2022.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera