1515
Annons

Karimova "tvingade" fram mjölkning av Telia

Den uzbekiska diktatorsdottern kunde plötsligt kräva sin medarbetare på hundratals miljoner kronor.
Därför mjölkades telekomföretag som Telia på pengar. Annars hotade mentalsjukhus eller döden, hävdar medarbetaren i förhör.

Gulnara Karimova.
Gulnara Karimova.Bild:AP

Förhöret, som TT har läst, hölls i Ryssland 2015 av schweiziska utredare. Det var dit som Gulnara Karimovas medarbetare och bolagsfixare Bekzod Achmedov till slut flydde från henne. Hans berättelse är en sällsynt nära beskrivning av hur diktatorsdottern med sin oinskränkta makt försökte stilla sin påstått gränslösa girighet.

Achmedov var mannen som Telia och andra telekomföretag måste förhandla med för att få de licenser som krävdes för att verka i Uzbekistan. Samtidigt var han vd för det ryska telekombolaget MTS filial i Uzbekistan — och alltså konkurrent till Telia.

Karimova behandlade Achmedov ömsom som sin vän, ömsom som någon som alltid stod i skuld till henne, berättar han.

Hon behandlade mig också som en "kassako" som hon kunde använda sig av när som helst. Å ena sidan bjöd hon in mig till sin födelsedagsfest, å andra sidan förbjöd hon mina föräldrar att resa utomlands och försökte beslagta mina hus, säger Achmedov.

Hon såg honom som "sin slav", fortsätter han i förhöret, som hölls eftersom Achmedov misstänks ha tvättat Karimovas pengar i bland annat Schweiz. Förhöret ingår också i den svenska polisutredningen mot Telias förre vd Lars Nyberg och ytterligare två tidigare chefer i företaget. De åtalades den 22 september misstänkta för att ha mutat Karimova med miljardbelopp i utbyte mot att få bedriva verksamhet i Uzbekistan. De förnekar brott. Nyberg har sagt i förhör att det inte nödvändigtvis skulle vara korruption att göra affär med Karimova.

Diktatorsdotterns tidigare nära medarbetare är en bruten man som inte har någon att förlora och därför kan berätta, hävdar han. Achmedov säger sig inte ha haft något annat val än att lyda Karimova. Annars "skulle jag ha hamnat på mentalsjukhus. Hon hade till och med kunnat döda mig."

Achmedov berättar att Karimova hade bestämt sig för att "tjäna pengar inom området för telekommunikationer utan att själv göra några investeringar". Syftet med företaget Takilant — partner till både Telia och rysk-norska Vimpelcom — var "att introducera de största strategiska investerarna i telekommunikation i Uzbekistan".

För mig var det ett företag som tog emot de pengar som Gulnara Karimova utkrävde av mig.

Plötsligt kunde hon kräva Achmedov på 50 miljoner amerikanska dollar (drygt 400 miljoner kronor med dagens kurs) som han skulle ta från sin arbetsgivare MTS. Han protesterade men gav sig när hon hotade med fängelse.

Genom att gå med på att betala 50 miljoner USA-dollar förlängde jag mitt liv. Hon hade exakt den makt som jag fruktade eftersom hon var presidentens dotter.

Han illustrerar den fruktan Karimova kunde ingjuta i andra med att "en av hennes städerskor begick självmord genom att svälja syra".

Men diktatorsdotterns livsstil krävde hela tiden mer pengar. När Karimova på nytt krävde pengar — denna gång hela 150 miljoner dollar — ansåg Achmedov att hon ville förgöra honom. Han såg sig tvungen att fly utomlands. Uzbekistan efterlyste honom då via Interpol.

Karimova rapporteras numera sitta i husarrest sedan hon fallit i onåd 2014, fälld för ekonomisk brottslighet i sitt hemland. Hon kan därför inte bemöta uppgifterna, som är svåra att kontrollera. De liknar dock tidigare berättelser om hennes ställning och metoder. Exempelvis har en USA-diplomat beskrivit henne som "en rövarbaron" och "landets mest hatade person".

Före sitt fall hade Karimova en exceptionellt kostsam livsstil, besökte Cannesfestivalen och Diors modevisningar och fick artisterna Sting och Julio Iglesias att komma och uppträda för och umgås med henne hemma i Uzbekistan.

Åklagarna hoppas att Achmedov kan vittna i rättegången i Stockholm, som väntas hållas nästa år.

Endomines flyttar sätet till Finland

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj, som fortsätter som det överlevande bolaget, heter det i pressmeddelandet.

Endomines affärsverksamhet, tillgångar, skulder och anställda uppges inte påverkas av fusionen.

Fusionen och flytten av säte förväntas registreras omkring den 16 december 2022. Avsikten är att aktierna i Endomines Finland efter fusionen endast ska vara noterade på Nasdaq Helsingfors.

”Vi är övertygade om att fusionen kommer att gynna Endomines och våra aktieägare. En förenklad företagsstruktur kommer att göra oss mer flexibla och effektiva, vilket är viktiga egenskaper för oss. Vi är också övertygade om att detta är en passande tidpunkt för att genomföra fusionen och förenkla vår nuvarande komplicerade företagsstruktur”, kommenterar Kari Vyhtinen, vd för Endomines, i pressmeddelandet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera