1515
Annons

Karantänsreglerna vid covid-19 kortas från sju till fem dagar

Regeringens senaste restriktioner kan inte försvaras med argument om att andra sjukdom än covid-19 sprids, anser Folkhälsomyndigheten som på torsdagen kortade karantänsreglerna och införde undantag för de som är vaccinerade eller arbetar inom vissa yrken.

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt mycket hög i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten, FHM.

Myndighetens bild av läget är att en stor del av befolkningen riskerar att smittas ”de närmaste veckorna”.

”Om vi har nått toppen eller inte är jättesvårt att säga och det vet vi inte förrän vi är förbi den”, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

När regeringen tidigare i januari införde nya restriktioner motiverades detta av statsminister Magdalena Andersson (S) med att även andra sjukdomar, däribland RS-virus, spred sig snabbt och att detta hotade vårdens kapacitet.

Men FHM och Socialstyrelsen ger nu en annan bild av läget.

”Den sjuklighet och de problemen vi ser här och nu och som vi har åtgärder emot, det är på grund av smittspridningen av covid-19”, säger Sara Byfors.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att restriktionerna som införts har varit effektiva mot spridningen av andra sjukdomar än covid-19, men att andra sjukdomar inte påverkar det ansträngda läget i sjukvården.

”Just nu bidrar inte andra infektionssjukdomar lika mycket som i början på december”, säger han.

Sara Byfors lägger till att restriktionerna handlar specifikt om att minska smittspridningen av covid-19.

”Det är den problematiken vi vill lösa. Sedan behöver man ta med i bedömningen av vårdens kapacitet att de har andra sjukdomar att lösa också. Det är positivt att åtgärderna dämpar spridningen av dem, även om det inte är huvudsyftet”, säger hon.

Enligt Thomas Lindén är det främst personalbortfall som utgör det största problemet för vården, snarare än kapaciteten att vårda svårt sjuka personer.

”Det handlar om personal som inte kommer till arbetet”, säger han.

Under de senaste veckorna har FHM:s karantänsregler kritiserats hårt från flera håll. Bland annat har larm kommit från kommuner om akut personalbrist på grund av reglerna.

På torsdagen meddelade FHM att reglerna för karantän också ändras.

Tidigare gällde karantän i sju dygn om någon i samma hushåll testat positivt för covid-19, även om en person inte har några symptom.

Nu gäller fem dagar, från det att personen i hushållet fick sina symptom. Även karantäntiden för den som har haft covid-19 kortas till minst fem dagar, från tidigare sju.

”Vår bedömning är att det inte blir någon väsentlig smittspridning av de nya reglerna. Men det är klart att det finns risker med det här”, säger Sara Byfors på FHM.

Dessutom införs undantag från karantänsreglerna för den som tagit dos tre av vaccinet, har genomlidit covid-19 under det senaste kvartalet eller arbetar inom ”en samhällsviktig verksamhet”.

Dessa kan gå till arbete eller skola även om en familjemedlem har covid-19.

Det är Myndigheten för samhällsberedskap, MSB, som har tagit fram listan på kritiska yrken.

”Det är arbetsgivaren som bäst kan göra bedömningen om vem som är kritisk”, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Rekommendationen om att arbeta hemifrån, om det är möjligt, gäller fortsatt.

FHM vill också att testningen ska prioriteras för de som inte kan arbeta hemifrån. Den som har tagit ett snabbtest och fått ett positivt svar, ska nu inte ta ett PCR-test.

”Det är en tillitsbaserad förändring. Vi behöver alla ta ansvar för det”, säger Sara Byfors.

 


KI-professor: Viktigt med tredje vaccindos

Intresset för att vaccinera sig har minskat sedan coronarestriktionerna slopades, och många regioner är oroliga. Men en tredje vaccindos är viktig för att hålla uppe garden mot covid-19 – även om man är ung, stark och har haft omikron, anser KI-professorn Ali Mirazimi.

KI-professorn Ali Mirazimi.
KI-professorn Ali Mirazimi.Foto:Henrik Montgomery/TT

Den 11 mars var 73,4 procent av svenskarna färdigvaccinerade, det vill säga hade fått tre vaccindoser. Fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan covidrestriktionerna slopats i februari tycks motivationen till att ta den tredje dosen ha sjunkit, speciellt bland dem som anser sig unga och friska. Resultatet ses runtom i landet där vaccinationslokaler nu gapar tomma i många regioner.

Men pandemin är inte över, även om vi helst önskar det.

”Just nu har vi fortfarande en samhällsspridning. Men skyddet är för stunden bra eftersom vi inte ser många fall inom intensivvården”, säger Ali Mirazimi och fortsätter:

”Men vi ser också att skyddet försvinner med tiden, och finns det virus i samhället finns det viss risk för bakslag. Frågan är om det sker innan sommaren eller till hösten.”

Hur stor risken är för ett bakslag i smittoläget i Sverige, är svårt att säga enligt Mirazimi. Men förutom att den betydligt allvarligare deltavarianten av viruset kan komma tillbaka, kan nya varianter dyka upp, varianter som inte är lika milda som omikron. En ny virusvariant, deltakrom, som förenar gener från både delta och omikron, har också upptäckts i flera länder.

”Meningen just nu är att bygga upp ett bra skydd i samhället. Då kan man fokusera på riskgrupper när det dyker upp en ny variant. Det är viktigt att även de unga och starka är vaccinerade för att slippa samhällsspridning.”

Ett argument för att ta den tredje dosen är också att det underlättar om man vill resa. Flera länder ställer som krav att det inte gått för lång tid efter den senaste dosen, påminner han.

Det nya, proteinbaserade vaccinet Nuvaxovid som kommer till Sverige kan också öka vaccinintresset. Det amerikanska vaccinet har tagits fram på ett traditionellt sätt, till skillnad från mRNA-vaccinerna.

”Vi får hoppas på att många som varit rädda för de andra (mRNA-) vaccinerna kan tänka sig att ta det”, säger Mirazimi.

Att nå gruppen vaccinvägrare kan dock bli svårt, tror han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?