Annons

Karantän föreslås för politiker som byter jobb

Regeringen vill införa nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb.

"Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv", säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff.

Regeringen föreslår därför att ministrar och statssekreterare ska bli skyldiga att i förväg anmäla ett nytt uppdrag eller en anställning till en ny särskild nämnd. Om intressekonflikter finns ska de kunna sättas i karantän i upp till ett år.

Nämnden, som inrättas under riksdagen, kan också besluta att statsrådet eller statssekreteraren inte får befatta sig med vissa frågor under karenstiden.

Lagen ska träda i kraft redan i sommar, vilket gör att nuvarande statsråd kommer att omfattas om de får ett nytt jobb utanför staten.

Regeringens förhoppning är att den nya lagen ska förhindra att den makt och insyn som uppdraget som statsråd eller statssekreterare innebär, utnyttjas på ett sätt som kan skapa misstankar om korruption.

När förslaget om karantän lades fram i början av 2017 av regeringens utredare Sten Heckscher föreslogs inga sanktioner om politiker struntar i att anmäla till nämnden eller inte följer nämndens beslut. Inte heller regeringen föreslår några sanktioner.

Lagförslaget skickas nu vidare till lagrådet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?