1515
Annons

Kapten på virussmittat hangarfartyg vädjar om hjälp

”Vi är inte i krig, sjömän måste inte dö”.

Kaptenen ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt vädjar om hjälp efter ett utbrott av covid-19 ombord.

Foto:Bullit Marquez

”Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän”, heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Det atomdrivna jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4.000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

”Sjukdomens spridning är pågående och accelererar”, skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord snarast förs i land, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett problem är dock att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160.000 invånare, tampas dock också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade och två dödsfall konstaterats där.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera